flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пленарне засідання CEPEJ: суддя Верховного Суду розповіла про нинішню ситуацію у сфері українського правосуддя

06 грудня 2023, 14:03

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, член Європейської комісії з питань ефективності правосуддя (CEPEJ) від України Олександра Яновська взяла участь у 41-му пленарному засіданні CEPEJ, яке відбулося 4–5 грудня 2023 року у Страсбурзі (Франція).

Олександра Яновська виступила перед учасниками пленарного засідання та поінформувала їх про нинішню ситуацію в судовій системі України, яка мужньо продовжує боронити не тільки свою землю, а й європейські демократичні цінності. Спікерка зауважила, що збройна агресія суттєво вплинула на роботу судової системи України. Так, зокрема, припинили роботу суди, які розташовані на тимчасово окупованій території. Приблизно 20 % українських судів не працювали. Після того як Україна відновила контроль над частинами своєї території, захопленими під час повномасштабного вторгнення 2022 року, суди в цих регіонах відновили роботу.

Крім того, внаслідок збройної агресії росії в Україні пошкоджено 120 будівель судів. Через зменшення кількості функціонуючих судів і нестачу суддів значно збільшилося навантаження, що, звісно, вплинуло на оперативність та якість розгляду справ.

Олександра Яновська наголосила, що, незважаючи на війну, яка й досі триває, в Україні відбувається судова реформа. Так, відновили роботу Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

Суддя ВС розповіла й про велику кількість кримінальних проваджень щодо злочинів агресії та воєнних злочинів, забезпечення права на справедливий суд під час розгляду цих справ тощо.

Учасники пленарного засідання CEPEJ долучилися до робочої сесії «Штучний інтелект для правосуддя – конкретні приклади впровадження», заслухали інформацію про останні події у сфері правосуддя в країнах – членах РЄ та країнах-спостерігачах.

На пленарному засіданні учасники обговорили питання щодо підготовки чергового звіту CEPEJ про оцінку європейських судових систем, співпраці у сфері штучного інтелекту, а також щодо кіберправосуддя та штучного інтелекту та ін.

Крім того, голова CEPEJ Франческо Депаскуале презентував проєкт Програми діяльності CEPEJ на 2024–2025 роки.