flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про результати впровадження моделі «Барнахус» в Україні розповіла суддя ВС Надія Стефанів

06 грудня 2023, 11:11

Суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів повідомила, що з моменту запровадження в Україні моделі «Барнахус» суди ухвалили вже понад 100 рішень про надання дозволу на допит дитини з приміщень центрів захисту та соціально-психологічної підтримки дітей, які постраждали від насильства або стали його свідками.  

Доповідачка зауважила, що модель «Барнахус» розроблена, зокрема, з метою, щоб правосуддя стало дружнім для кожної дитини. Це дає можливість повною мірою захистити інтереси неповнолітніх, які постраждали від насильства, були його свідками чи підозрюються у вчиненні кримінальних дій. Захистом інтересів дітей, в тому числі й під час проведення допиту, постійно займаються спеціалісти – психологи, соціальні працівники, захисники, слідчі. Вони допомагають малолітнім почуватися впевненішими в такі моменти, а також унеможливлюють будь-який тиск на них.

«Зараз ми вже бачимо позитивний результат впровадження моделі "Барнахус", але необхідно працювати далі. Проаналізувати всі здобутки та вдосконалити їх», – констатувала Надія Стефанів.

Окремо суддя звернула увагу на те, що розглядати справи цієї категорії можуть лише судді певної спеціалізації й досвід роботи яких становить понад 10 років. Втім, на її думку, серед правників необхідно проводити спеціалізовані короткі тренінги, під час яких учасники зможуть обмінятися досвідом щодо взаємодії з неповнолітніми під час судового процесу.  

Однією з проблем Надія Стефанів назвала те, що у змагальному процесі сторони часто намагаються добитися визнання доказів недопустимими саме через те, що допитують неповнолітніх осіб. З огляду на це суду доводиться детальніше досліджувати протокол допиту та з’ясовувати, чи не було тиску на дитину і чи вона говорила все добровільно та усвідомлено, щоб уникнути будь-яких спотворень і неточностей. Для вирішення всіх цих питань активно долучаються спеціалісти, які й оцінюють психологічний стан дитини.

«Під час збройного конфлікту кількість психологічних травм у дорослих та дітей значно збільшилася, тому застосування саме цієї методики в судових провадженнях є дуже важливим», – зазначила суддя.

В межах Першого форуму «Роль моделі Барнахус в системі захисту прав дитини», організованого Міжвідомчою координаційною радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та МБФ «Українська фундація громадського здоров’я», учасники обговорили проблемні питання пошуку спільних рішень задля досягнення консенсусу щодо реалізації моделі на національному та на місцевому рівнях. Приділили увагу й нормативному регулюванню моделі та розробленню рішень для забезпечення сталості моделі, обмінялися досвідом кращих практик центрів моделі «Барнахус» в Україні. Серед іншого, учасники ознайомилися з міжнародним досвідом впровадження цієї моделі.

Говорячи про практичні аспекти, проаналізували соціальний супровід дітей і сімей у центрах, проведення слідчих / процесуальних дій на їхній базі та особливості проведення допиту неповнолітніх. Також доповідачі висловили власне бачення розвитку моделі в Україні.

Довідково. Барнахус — це спеціалізовані центри, у яких представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб захисту дітей, а також медичні працівники і працівники сфери захисту психічного здоров’я допомагають дітям, які постраждали або стали свідками насильства. Мета центрів – створення дружнього до дитини середовища та збирання доказів у процесі взаємодії з нею для системи правосуддя.