flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадянське суспільство та правова держава: у КАС ВС відбувся науково-практичний круглий стіл

05 грудня 2023, 16:24

Вітаючи учасників науково-практичного круглого столу, на якому було презентовано монографічне дослідження «Громадянське суспільство та правова держава: виклики сьогодення», голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович (рецензент монографії) наголосив, що ця наукова робота підготовлена потужним авторським колективом, а порушені в ній питання є надактуальними.

На думку очільника КАС ВС, питання, досліджене в монографії, набере розвитку, адже громадянське суспільство, український народ буде основним у нашій державі щодо вектора державотворення та розвитку демократії.

Також важливо, що авторський колектив, здійснюючи підготовку монографії з актуальних питань взаємодії громадянського суспільства, держави та людини, зважив і на професійні інтереси суддівського корпусу. Оскільки в монографії, зокрема, висвітлені питання щодо соціальних та податкових правовідносин. А це фактично ті спори, які вирішуються адміністративними судами.

Насамкінець Михайло Смокович зазначив, що КАС ВС завжди готовий до співпраці та відкритий не тільки для науки, а й для всіх суб’єктів адміністративних відносин.

Звертаючись із вітальним словом, заступник голови Науково-консультативної ради при Голові Верховної Ради України Наталія Кузнєцова зауважила, що громадянське суспільство продемонструвало і продовжує демонструвати свою прихильність до найважливіших демократичних цінностей, а що найважливіше – громадянське суспільство разом із ЗСУ створило можливість нашої невпинної віри в перемогу. Тому що все громадянське суспільство сьогодні підтримує ЗСУ, абсолютно самостійно встановлюючи механізми такої співпраці. Все це свідчить про те, що український народ сьогодні являє собою основу громадянського суспільства.

Друга сторона громадянського суспільства, за словами Наталії Кузнєцової, – це правова держава. Забезпечення інституалізації громадянського суспільства, забезпечення контролю громадянського суспільства в процесі здійснення державної діяльності покладає на суди адміністративної юрисдикції важливі завдання. Адміністративна юстиція повинна вирішити основне питання – захист інтересів людини та громадянина у відносинах з державою. Громадянське суспільство має відігравати в цьому процесі важливу роль стримування держави, встановлення тих обмежень, які характеризують її як правову державу. Тому, на думку спікерки, ця книга якраз важлива з огляду на проблеми громадянського суспільства.

Народний депутат України академік НАН України Олександр Копиленко зауважив, що подібні книжки, наукова робота, пов’язана з темою громадянського суспільства, правової держави, дуже важливі. Поява цієї монографії свідчить про великий потенціал інституту правотворчості і правових експертиз. Він також висловив сподівання, що сьогоднішнє обговорення буде важливим кроком у вирішенні тих проблем, з якими ми стикаємося.

У свою чергу директор НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України Олексій Кот зазначив, що неабияку роль в реалізації завдань соціального характеру, які постали перед державою з початком повномасштабного вторгнення, відіграли саме інститути громадянського суспільства.

Спікер зауважив, що утвердження в Україні цінностей громадянського суспільства та правової держави зумовлює необхідність наукової оцінки процесів, які відбуваються, відзначення певних тенденцій вдосконалення національної правової системи за умов її розвитку під впливом конкретних обставин, умов воєнного стану. На думку Олексія Кота, співпраця науки і практики, науки і судової системи, симбіоз всіх цих позицій дасть змогу досягти того результату, без якого жоден з нас не бачить майбутнього.

Науково-практичний круглий стіл модерував заступник директора НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України з наукової роботи Андрій Гриняк.

Презентували монографічне дослідження головний науковий співробітник відділу публічно-правових досліджень НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України Василь Шакун і завідувач відділу публічно-правових досліджень НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України Людмила Купіна.

Під час роботи круглого столу з науковою доповіддю «Співвідношення громадянського суспільства із державою в умовах дії воєнного стану в Україні» виступив головний науковий співробітник відділу науково-правових експертиз НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України Анатолій Колодій.

У межах обговорення суддя ВС у КЦС Сергій Погрібний зазначив, що правова держава, до побудови якої ми прагнемо, і громадянське суспільство взаємопов’язані та взаємодіють: як правова держава не може досягти своєї мети – створення відповідного ідеалу, так і громадянське суспільство без правової держави не може існувати. Він також додав, що і громадянське суспільство, і держава, використовуючи власний інструментарій, висувають свої вимоги для оцінки кожної суспільно значущої ситуації задля визначення критеріїв для ухвалення рішення, яке цікавить як державу, так і суспільство.

У заході також взяли участь секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян КАС ВС Жанна Мельник-Томенко, секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС Раїса Ханова, секретар судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав КАС ВС Андрій Рибачук, працівники апарату суду, представники НДІ правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН України.