flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Модельний суд має бути зручним, комфортним та безпечним для відвідувачів, суддів і працівників

05 грудня 2023, 11:43

На це звернув увагу суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Євген Синельников на конференції «Модельні суди України 2022–2023: напрацювання воєнного часу».

Євген Синельников зазначив, що започаткована у 2018 році Ініціатива «Модельні суди» покликана вдосконалювати систему організації роботи судів, покращувати надання судових послуг тощо. У перші два роки участь у програмі брало шість судів, на початку 2021 року – вже понад 70 судів.

Повномасштабна агресія рф проти України, попри значні руйнування та велику небезпеку для життя громадян, не зупинила роботу судової системи України. У 2023 році Ініціатива об’єднує вже 91 суд. У травні цього року проєкт ЄС «Право-Justice» запустив онлайн платформу «Модельні суди: Майданчик добрих практик», яка є інформаційним і навчальним ресурсом для всіх судів, враховуючи їхні потреби в умовах воєнного стану та післявоєнної відбудови.

Доповідач наголосив, що модельний суд – це насамперед суд зручний, комфортний та безпечний для відвідувачів, суддів і працівників. У суді, незалежно від його рішення, кожен має відчувати повагу до себе. Адже надання якісних судових послуг – це основа сучасного судового адміністрування у світі.

Євген Синельников поінформував, що ВС із перших днів роботи співпрацює з проєктом ЄС «Право-Justice» у різних сферах. Зокрема, представники цього проєкту особисто могли ще у 2019 році пересвідчитись у наявності комфортних умов перебування в Суді для вразливих категорій населення, маломобільних громадян та надати свої рекомендації.

У приміщеннях ВС обладнані місця для роботи відвідувачів з можливістю працювати за комп’ютером, роздрукувати необхідні документи, доступом до мережі «Інтернет» та вільним Wi-Fi. Приймальня громадян, що розміщена в КЦС ВС, нещодавно відреставрована і відповідає сучасним стандартам: має пандуси для пересування людей з інвалідністю, кнопку виклику, інформаційні кіоски, інформаційні стенди, зручну зону очікування, електронну чергу для відвідувачів, інформаційні екрани, на яких відображається запис у чергу, тощо. Основна інформація про роботу суду в приймальні громадян викладена також шрифтом Брайля для людей із вадами зору. У громадян є можливість підзарядити мобільні телефони та ноутбуки. Зали судових засідань у КЦС ВС облаштовані із застосуванням принципу зонування простору. В суді працює система оповіщення і функціонує укриття на випадок повітряної тривоги.

Запровадження сучасних технологій у сфері судочинства є ще одним провідним напрямом співпраці ВС з проєктом ЄС «Право-Justice». В межах надання допомоги державним органам України у процесі реформування судової системи, запровадження електронного правосуддя за підтримки цього проєкту у ВС створено інноваційний продукт «База правових позицій Верховного Суду». Також незабаром буде презентовано спільно створений Портал сучасного права.

Також важливим напрямом співпраці ВС із зазначеним проєктом є розвиток інституту медіації в Україні. Нещодавно у КЦС ВС відбувся круглий стіл «Судова влада та медіація: точки перетину», учасники якого обговорили позасудове врегулювання спорів у світовій та європейській практиці та його розвиток в Україні. Було акцентовано на тому, як суди можуть сприяти розвитку медіації та що для цього необхідно упровадити. Як перший такий крок, зокрема, у приймальні громадян ВС розміщено великий інформаційний банер з інформацією про процедури медіації, її переваги, можливості та контакти, за якими людина може звернутися для врегулювання спору.

Євген Синельников подякував проєкту ЄС «Право-Justice» за ініціативи й підтримку судової системи України, а також відзначив активних суддів та працівників апаратів судів, завдяки зусиллям яких у судах створено зали судових засідань в укриттях, служби судових волонтерів та соціальної підтримки, безпечні умови роботи та обробки інформації, сервіси для вразливих осіб, зелені кімнати, комфортні умови для відвідувачів, реалізується модель «Барнахус».

У заході також взяв участь суддя Верховного Суду в КЦС Сергій Погрібний.

Конференція «Модельні суди України 2022–2023: напрацювання воєнного часу» відбулась у м. Львові 1 грудня 2023 року.