flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: судді ВС висвітлили актуальні питання

04 грудня 2023, 17:22

Вітаючи учасників Міжнародної конференції «Особливості здійснення адміністративного судочинства в умовах воєнного стану: проблемні питання», голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович подякував за проведення цього важливого заходу та можливість обговорити актуальні питання щодо здійснення адміністративного судочинства в таких непростих для України умовах.

Під час виступу спікер окреслив проблемні питання, що постали перед судами в умовах воєнного стану. За його словами, одне з питань, яке потребує вирішення, стосується розподілу справ після ліквідації Окружного адміністративного суду міста Києва. Зараз, як поінформував очільник КАС ВС, очікується прийняття закону, який передбачає алгоритм розподілу справ ліквідованого суду. Зокрема, запропоновано розподілити справи між окружними адміністративними судами з урахуванням навантаження та кількості суддів.

Також Михайло Смокович торкнувся питання стосовно впливу на роботу адміністративних судів ЄСІТС. Зокрема, спікер зазначив, що впровадження цієї системи вже має свої плюси, оскільки спостерігається зменшення кількості поштових відправлень процесуальних документів поштовим зв’язком, що, відповідно, має своїм наслідком економію коштів.

Співмодеруючи захід, суддя ВС у КАС Наталія Блажівська як співорганізатор конференції наголосила на важливості співпраці з міжнародними партнерами, яка є вагомою як для держав, так і для суддів. Вона зазначила, що, наприклад, регулярна співпраця судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС з фінансовою палатою Вищого адміністративного суду Польщі дає можливість ділитися досвідом, зокрема, з питань трансфертного ціноутворення, зрозуміти, чи відповідають напрацьовані нами підходи тим підходам, які запроваджені колегами. Звернула увагу Наталія Блажівська і на важливість впровадження спільно з нідерландськими колегами проєкту «Судова влада і суспільство в Україні». Суддя побажала учасникам плідної роботи та висловила переконання, що результати обговорень будуть корисними не тільки для національної практики, а й для наших іноземних колег.

Суддя ВС у КАС Ігор Олендер розповів про оподаткування та публічну фінансову політику в умовах воєнного стану.

Насамперед доповідач нагадав про запровадження спеціальних правил оподаткування, які були зумовлені агресією рф, з 2014 року. Тоді законодавець вперше намагався спростити законодавство та певним чином захистити платників податків. Зокрема, шляхом прийняття Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», який вплинув на застосування положень ПК України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Цими змінами запроваджено окремі правила оподаткування: мораторій на виконання договірних зобов’язань і на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними та іншими договірними зобов’язаннями; мораторій на проведення перевірок; підтвердження обставин непереборної сили.

Водночас події, які пов’язані з повномасштабним вторгненням рф, призвели до ще більш суворої реальності, ці виклики також зобов’язали законодавця відповідним чином реагувати. У Прикінцевих і Перехідних положеннях ПК України встановлено особливості реалізації податкової та публічної фінансової політики в умовах воєнного стану. Зміни стосувалися, зокрема, звільнення від податку на додану вартість для певної категорії, відсутності коригувань з податку на прибуток, послаблення в питанні єдиного соціального внеску.

Суддя зауважив, що правовий режим АТО, ООС, воєнний стан, безумовно, впливає на спроможність платників виконувати податкові обов’язки, проте зараз у контексті виконання своїх євроінтеграційних зобов’язань Україна повертається до відновлення довоєнної моделі оподаткування. Наприклад, ВРУ 9 листопада 2023 року ухвалила в другому читанні законопроєкт № 10016-д про часткове повернення документальних податкових перевірок. Отже, незважаючи на воєнний стан, держава діє, інститути працюють, а функція виконання податкового обов’язку загалом виконується так, як до воєнного стану.

Також Ігор Олендер ознайомив учасників заходу з практикою ВС щодо оподаткування. Як приклад суддя, зокрема, навів постанову ВС від 28 червня 2023 року у справі № 160/11478/22 про визнання протиправною та скасування картки відмови у митному оформленні (випуску) товару. У цій справі ВС постановив, що ввезення товару на митну територію України як операція, з якою законодавець пов’язує звільнення від обов’язку сплати митних платежів, не обмежується лише фактичним (фізичним) перетином товару через митний кордон України, а складає алгоритм дій, спрямованих на виконання низки необхідних митних формальностей.

Зупинився доповідач і на справі, яка стосувалася можливості своєчасного виконання платником податкового обов’язку в частині подання звітності (постанова ВС від 4 жовтня 2023 року у справі № 160/19575/22). ВС указав, що платник, який через проведення бойових дій втратив можливість провадити господарську діяльність, отримувати дохід від підприємницької діяльності та/або втратив основні засоби для ведення такої господарської діяльності, не може бути притягнутий до відповідальності у зв’язку з невиконанням податкових обов’язків. Для звільнення платника від виконання податкових обов’язків обставини неможливості своєчасного виконання податкового обов’язку мають бути реальними та об’єктивними, а не формальними. Платник має надати вичерпний перелік документів, які підтверджують виникнення обставин, що унеможливлюють ведення господарської діяльності та виконання податкових обов’язків. Суддя зауважив, що нині можна зробити висновок, що таких справ на розгляд судів надходитиме все більше.

Підсумовуючи, Ігор Олендер зазначив, що Україні довелося зіткнутися з викликами, пов’язаними з воєнним станом. Проте синергія виконання обов’язків з боку держави, яка певним чином реагує на ці виклики, і свідомості платників податків дає надію на те, що ці виклики будуть подолані.

Із презентацією Ігоря Олендера можна ознайомитися за посиланням – https://is.gd/GUQy1V.

У конференції також взяли участь судді ВС у КАС Олег Білоус та Ірина Желтобрюх.

Захід організовано Восьмим апеляційним адміністративним судом спільно з Всеукраїнською асоціацією адміністративних суддів і Юридичним факультетом Львівського національного університету імені Івана Франка.

Фото надав організатор заходу.