flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Корпоративне управління державними підприємствами: суддя ВС взяла участь у міжнародному обговоренні реформи

01 грудня 2023, 14:14

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Олена Кібенко взяла участь у панельній дискусії «Ефективне управління державною власністю та управління державними підприємствами як ключ до відновлення України та вступу до ЄС». Захід, організований Європейським банком реконструкції та розвитку, відбувся у Брюсселі (Бельгія).

Відкриваючи захід, перший віцепрезидент ЄБРР Юрген Рігтерінк зазначив, що ЄБРР є одним із найбільших інституційних інвесторів в Україні, який вклав уже майже 19 млрд євро у більш як 500 різних проєктів. Втім, для подальшого залучення інвестицій важливо, щоб Україна забезпечила іноземним інвесторам належні «правила гри», зокрема запровадила сучасні вимоги до  корпоративного управління та розкриття інформації.

У межах виступу Олена Кібенко висвітлила питання розвитку українського законодавства, що регулює статус підприємств, якими володіє держава, і зупинилася на судовій практиці щодо вказаних підприємств.

Спікерка звернула увагу на спори, зумовлені особливостями дивідендної політики держави, мораторіями на звернення стягнення на майно державних підприємств, правовим режимом майна ДП, які не є власниками, а мають майно на праві господарського відання. Як зазначила доповідачка, окрему велику групу становлять спори про визнання недійсними рішень органів управління таких підприємств, а також визнання недійсними укладених ними правочинів. Олена Кібенко сказала, що найчастіше судові спори виникають із тих питань, які законодавчо врегульовані недостатньо якісно, тому суди при вирішенні спорів застосовують не лише законодавчі акти, а й джерела «м’якого права» – Принципи корпоративного управління Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЄСР), Керівні принципи ОЄСР щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності.

Суддя ВС у КГС також розповіла про позитивну практику реформування Верховного Суду як державної інституції, поділилася досвідом роботи суддівських робочих груп зі стратегічного розвитку ВС, висвітлила зміни комунікаційної політики для забезпечення прозорості роботи інституції та підвищення довіри. Крім того, звернула увагу на застосування ВС сучасних каналів комунікацій – фейсбуку, телеграму, інстаграму, та використання «простої мови» для комунікації із суспільством. 

Заступник Міністра економіки України Олексій Соболев коротко зупинився на основних досягненнях та викликах у реформуванні державного сектору економіки під час війни. Він зауважив про особливу роль таких національних компаній, як АТ «Укрзалізниця»,  НЕК «Укренерго».

Основна доповідь Генерального директора Генерального директорату Європейської комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення (DG NEAR) Герта Яна Купмана була присвячена випробуванням, які стоять перед Україною на шляху до ЄС та післявоєнного відновлення.

У дискусії також взяли участь керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, керівник Служби з питань України (DG NEAR) Європейської комісії, Голова Секретаріату багатосторонньої координаційної платформи донорів для України Анна Ярош-Фріс, старший радник з питань політики в ОЕСР та керівник секретаріату Робочої групи ОЕСР з питань державної власності та практики приватизації Сара Султан, голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Під час заходу учасники наголошували на важливості впровадження ініціатив, спрямованих на покращення практики корпоративного управління державними підприємствами та державною власністю, прозорості їхньої діяльності, зокрема передбачених законопроєктом  № 5593-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава». Також вони звернули увагу на актуальність реформування державного сектору економіки для процесів відновлення України, залучення інвестицій як під час, так і після війни.