flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді відбувається міжнародна конференція, присвячена питанням щодо розгляду корупційних та воєнних злочинів під час війни

01 грудня 2023, 12:15

Сьогодні, 1 грудня 2023 року, судді, науковці, експерти, представники органів держвлади та міжнародних організацій обговорюють актуальні питання українського судочинства на міжнародній науково-практичній конференції «Правосуддя в Україні під час війни: проблеми розгляду корупційних та воєнних злочинів. VІ Київський полілог», яка відбувається у Верховному Суді.

Під час відкриття заходу член Вищої ради правосуддя Оксана Кваша наголосила на важливості проведення спільних для державних інституцій заходів, присвячених обговоренню розв’язання правових проблем в Україні. Серед учасників VI Київського полілогу – судді Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, представники Державного бюро розслідувань, Служби безпеки України, Національної академії прокуратури України та інших правових установ. Участь у заході представників цих установ сприяє всебічному розгляду проблем, які виникають на всіх етапах кримінальних проваджень, зокрема, питань, пов’язаних із забезпеченням національної безпеки, протидією корупції, судово-правовою трансформацією і захистом прав та свобод людини. З моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну з’явилися нові виклики, на які необхідно швидко реагувати.

У вітальній промові Спеціальний представник головування ОБСЄ – Координатор проєктів ОБСЄ в Україні, Посол Марцел Пешко зазначив, що тема сьогоднішнього форуму має вирішальне значення для української судової системи та стійкості української демократії.

Як зауважив Посол, ОБСЄ відіграє важливу роль, надаючи допомогу та здійснюючи експертизу щодо обох аспектів цієї теми судочинства у справах, пов’язаних з корупцією, та у справах, пов’язаних з війною. Обидва ці аспекти стали великим викликом для української державної влади, особливо для судової системи. 3 огляду на це був спеціально розроблений відповідний проєкт Програми підтримки ОБСЄ для України для допомоги в розбудові спроможності Верховного Суду та вищих судів долати ці виклики.

Марцел Пешко зауважив, що боротьба з корупцією посідає важливе місце на порядку денному ОБСЄ, оскільки вона тісно пов’язана з ефективним функціонуванням демократичних інституцій та здатністю країн і суспільств протистояти внутрішнім і зовнішнім загрозам безпеці.

Посол сказав, що в умовах агресивної війни рф проти України корупція стає ще більш небезпечним явищем, створюючи загрози всередині країни в багатьох аспектах. За його словами, ОБСЄ надає підтримку антикорупційній реформі в Україні з 2010 року та готова й надалі підтримувати Україну в цій важливій сфері.

Крім того, Марцел Пешко, звернув увагу на те, що притягнення до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів є не лише правильною відповіддю на очікування населення, але й логічним та неминучим кроком для країни на шляху до відновлення. Здійснення правосуддя – це насамперед сильні й авторитетні інституції, які функціонують безперервно та ефективно. А українська судова система продемонструвала свою стійкість і здатність продовжувати працювати та досягати результатів у розпал найбільшої за останні 70 років війни в Європі.

Спеціальний представник головування ОБСЄ – Координатор проєктів ОБСЄ в Україні запевнив, що Україна не одна перед цими безпрецедентними викликами. Зокрема, ОБСЄ продовжуватиме підтримувати зусилля, спрямовані на підвищення ефективності судового реагування на злочини, пов’язані з війною, та сприяти утвердженню верховенства права шляхом посилення інституційної спроможності національних судів.

Марцел Пешко резюмував, що лише за умови високого рівня співпраці між різними органами влади, відомствами та зацікавленими сторонами система може створити достатній потенціал та інструменти для ефективного подолання величезних викликів корупції та воєнних злочинів, забезпечуючи тим самим верховенство права та здійснення правосуддя.

Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Олександр Марчук зазначив, що тема конференції підсвічує та вказує на найбільші виклики як для українського суспільства, так і для системи правосуддя загалом, а зокрема – для системи кримінальної юстиції в умовах війни: корупційні та воєнні злочини, їх виявлення, розслідування, судовий розгляд, прагнення досягти справедливості.

За словами спікера, війна є чи не найбільшим лихом для суспільства, держави, кожної особи. Корупція є серйозним викликом, це ракове утворення, яке з’їдає суспільство, установи зсередини. А корупція під час війни – це виклик, помножений у десятки разів.

Олександр Марчук наголосив, що VІ Київський полілог є майданчиком, за допомогою якого можна знайти шляхи, які приведуть до подолання тих перепон та викликів, з якими стикається наша країна. Адже найбільші виклики можливо подолати лише у співпраці та взаємодії. Свого часу Генрі Форд сказав: «Зібратися разом – це початок, триматися разом – це прогрес, працювати разом – це успіх».

Голова ККС ВС висловив сподівання, що, починаючи з першого кроку, ми досягнемо успіху. Неможливо зробити все необхідне й одразу, але крок за кроком можемо зробити все те, що залежить від нас тут і зараз, спираючись на засадничі принципи верховенства права, справедливості, невідворотності покарання, використовуючи надбання як міжнародного, так і національного досвіду, наукових досліджень та розробок, а також утверджені історією морально-етичні цінності та здоровий глузд.

Завершуючи виступ, Олександр Марчук сказав, що сьогоднішній захід має назву «полілог». Полілог – це множинність думок, тому кожна думка має бути озвучена, почута і кожна думка є цінністю.

Директор Інституту держави і права імені В. М. Корецького НАН України, віцепрезидент НАПрН України Олександр Скрипнюк, звертаючись до учасників заходу з вітальним словом, зазначив, що Київський полілог – це вже традиційний, перевірений часом захід, який має позитивні напрацювання. Спікер насамперед подякував партнерам – організаторам заходу, а саме ОБСЄ, Верховному Суду і Вищому антикорупційному суду.

Як зауважив Олександр Скрипнюк, війна внесла корективи в теоретичні дослідження в галузі права. Науковці були змушені скоригувати свою діяльність й узгодити теми наукових досліджень з Міністерством оборони України. Тобто наука переорієнтувалася на вироблення рекомендацій щодо захисту України на шляху до досягнення Перемоги.

«Проблема правосуддя загалом нагальна для нашої держави, про що свідчать реформи, які здійснюються, і завдання, які ставлять перед нами наші міжнародні партнери. Озвучені для обговорення під час полілогу питання, зокрема щодо протидії воєнним і корупційним злочинам в умовах війни та кримінальної відповідальності воєнних злочинців, є дуже актуальними», – наголосив він і висловив сподівання, що обговорення таких аспектів і висловлення конкретних пропозицій мають сприяти як наближенню Перемоги, так і розвитку вітчизняної науки й зіставленню правової теорії і практики.

Також голова Вищого антикорупційного суду Віра Михайленко висловила подяку захисникам і захисницям за те, що завдяки їм в умовах війни юридична спільнота має змогу продовжувати виконувати свою місію – здійснювати правосуддя.

Кримінальна юстиція, на переконання спікерки, це одна зі сфер, у якій яскраво простежуються і виклики, і можливості, спричинені повномасштабним вторгненням, в умовах якого ми живемо вже майже два роки. «Серед викликів воєнного часу, які постали перед кримінальною юстицією, – поява нових видів кримінальних правопорушень, необхідність застосування нових правових норм, наприклад норм міжнародного гуманітарного права. Це нові речі, до яких ми маємо адаптуватися», – зазначила Віра Михайленко. Вона додала, що водночас проблеми, які були в мирний час, зокрема корупція, нікуди не поділися. Навпаки, під час війни такі проблеми ще більше актуалізуються. Тому на сьогодні розгляд воєнних злочинів і корупційних правопорушень та протидія їм є найактуальнішими темами у сфері кримінальної юстиції.

Окрім появи викликів, акцентувала голова ВАКС, нині ми спостерігаємо розвиток науки та судової практики, становлення нових правових інститутів і трансформацію вже наявних (зокрема, інституту угод у кримінальних провадженнях щодо корупційних правопорушень), а також еволюцію ухвалення судових вироків із застосуванням норм міжнародного гуманітарного права.

Під час трьох тематичних дискусій учасники полілогу обговорять такі теми: світоглядні засади протидії воєнним та корупційним злочинам в умовах війни; протидія корупційним кримінальним правопорушенням в умовах війни; кримінальна відповідальність воєнних злочинців: міжнародні стандарти, реалії судової практики та перспективи реалізації.

Організатори заходу – Верховний Суд, Вищий антикорупційний суд, Програма підтримки ОБСЄ для України та Інститут держави і права імені В. М. Корецького НАН України.

За трансляцією заходу можна стежити тут: https://www.youtube.com/@OSCEProjectsInUkraine.