flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Функціонування органів судового врядування та самоврядування в Україні: представники ВС долучилися до обговорення рекомендацій експертів Ради Європи

30 листопада 2023, 16:27

Статус і функції Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Ради суддів України, а також можливі шляхи подолання труднощів і потенційних викликів у їх роботі; система дисциплінарного провадження і відповідальність суддів в Україні; оптимізація процедур добору суддів до судів першої та апеляційної інстанцій – рекомендації щодо цих та інших питань висвітлили міжнародні експерти Ради Європи під час круглого столу щодо функціонування органів судового врядування та самоврядування в Україні.

Міжнародні консультанти РЄ Лорена Бахмаєр Вінтер (професор права Мадридського університету Комплутенсе), Ніна Бететто (суддя Верховного суду Республіки Словенія, експрезидент КРЄС) і Герхард Райснер (колишній голова окружного суду Флорідсдорфу (Відень), експрезидент КРЄС) поділилися з представниками судової влади та народними депутатами України рекомендаціями стосовно узгодження українського законодавства у сфері судочинства зі стандартами Ради Європи.

Зокрема, міжнародні експерти проаналізували законодавство України про дисциплінарне провадження та правопорушення, розглянули критерії відбору інспекторів до служби дисциплінарних інспекторів і відповідальних за дисциплінарне розслідування, обсяг судового захисту, запропонували заходи з удосконалення українського законодавства для оптимізації процедур добору суддів до судів першої та апеляційної інстанцій. Окрім цього, вони зосередилися на питаннях щодо шляхів подальшого реформування суддівського врядування і самоврядування, перевірки доброчесності й дисципліни суддів, дотримання етичних правил, а також критеріїв оцінювання оскаржуваної поведінки суддів.

У заході також узяли участь голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач і перший заступник керівника Апарату ВС Расім Бабанли. Разом із представниками РЄ та іншими учасниками круглого столу вони поділилися думками стосовно можливих шляхів удосконалення відповідного законодавства України й нагальних питань щодо судової реформи в Україні.

Круглий стіл організував відділ програм співробітництва Ради Європи в межах проєкту «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду».