flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розслідування та судове переслідування міжнародних злочинів: навчальний візит суддів України до Гааги

28 листопада 2023, 16:55

У межах проєкту МАТРА-Україна «Посилення спроможності України в розслідуванні та судовому переслідуванні міжнародних злочинів» секретар Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Білик у складі делегації з України перебувала з навчальним візитом у Гаазі (Нідерланди).

Під час візиту відбулися зустрічі з представниками Міністерства закордонних справ Нідерландів, Міністерства юстиції та безпеки Нідерландів, Міжнародної комісії з питань зниклих безвісти та інших держорганів.

Учасники візиту долучилися до сесій з обміну кращими практиками розгляду справ про воєнні злочини національними та міжнародними судами.

Зокрема, під час обговорення йшлося про написання проєктів судових рішень у справах про міжнародні злочини та забезпечення справедливості розгляду таких справ, перебування судів під окупацією, судових процесів над колаборантами, видів відповідальності за воєнні злочини (в тому числі відповідальність командування).

Крім того, представники делегації відвідали Спеціалізовані судові палати щодо Косова, Міжнародний кримінальний суд та обговорили питання про взаємодію національних і міжнародних органів правосуддя, вплив практики МКС на національні судові провадження щодо міжнародних злочинів.

Візит відбувся за підтримки Міністерства закордонних справ Нідерландів, Інституту Ассера та Global Rights Compliance.