flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові дебати з цивільного права та судочинства: суддя ВС став «суддею райсуду» у студентському конкурсі

27 листопада 2023, 12:46

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Василь Крат став «суддею»«колегії суддів» «районного суду» у фіналі студентського конкурсу «Судові дебати з цивільного права та судочинства». До складу «колегії» також долучився член ВККС України Роман Сабодаш, а «головуючою» в «засіданні» була суддя Київського апеляційного суду Людмила Сушко.

На конкурсі команди змагалися у формі участі в модельованому судовому засіданні як позивач чи відповідач за наперед визначеними фабулами. Усього у змаганнях брали участь 19 команд, що представляли 11 закладів вищої освіти зі всієї України.

У фіналі розглядали спадковий спір. Фабула була взята з реальної справи, яку розглядав Верховний Суд у 2022 році. За обставинами фабули, спадкоємець обвинувачувався у вбивстві спадкодавця, але справа була закрита у зв’язку зі смертю обвинуваченого. На спадщину претендувала його малолітня дочка, і суд мав вирішити, чи має вона таке право та чи можливо спадкоємця, який помер, усунути від права на спадкування. Студенти обґрунтовували свої позиції, у тому числі, посилаючись на практику ВС, і відповідали на питання суддів. Зокрема, Василь Крат запитував:

– чи є необхідним при усуненні від права на спадкування особи, яка умисно позбавила життя спадкодавця, з урахуванням змісту цивільного закону, підтвердження відповідних обставин обвинувальним вироком суду або постановою про закриття кримінального провадження;

– чи цивільний закон містить тільки цивільно-правові наслідки відповідних дій особи, яка позбавила життя спадкодавця.

За підсумками змагання команди отримали нагороди за перше, друге і третє місця. А Василь Крат подарував студенту, який був найпереконливішим, хоч і його команда посіла друге місце, свою книгу «FESTINA LENTE: збірка вибраних статей, публікацій, виступів».

Організатори конкурсу – кафедра цивільного права та кафедра цивільного процесу разом зі студентським парламентом Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка. Фінал конкурсу відбувся 24 листопада 2023 року.