flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Верховного Суду обговорили актуальні аспекти ІР-права

21 листопада 2023, 15:09

«Минулий рік показав, яким важливим є належне, своєчасне і якісне вирішення спорів, пов’язаних з економікою нашої держави. У такий складний час для розвитку країни необхідним є забезпечення сталих економічних процесів і, звісно, судовий захист прав їхніх учасників», – таку думку висловила голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач на конференції «IP UKRAINE NOW 2023».

Під час виступу голова КГС ВС розповіла, як у господарському судочинстві розглядають справи, пов’язані із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності. Від початку система господарських судів розбудовувалася з урахуванням світового досвіду, в тому числі щодо спеціалізації з розгляду спорів окремих категорій. Зокрема, в КГС ВС діє судова палата з розгляду справ, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності. У цьому контексті, як зауважила Лариса Рогач, необхідно підтримувати та продовжувати здійснення спеціалізації суддів відповідної категорії спорів, яка вже давно довела свою ефективність і сприяє підвищенню якості судового захисту.

Голова КГС ВС проаналізувала також статистичні дані щодо розгляду IP-спорів. У 2018 році до КГС ВС надійшло 254 процесуальних звернення, які стосуються захисту прав на об’єкти ІP. У 2019 році їх кількість становила 170; у 2020-му –121; у 2021-му – 226, а у 2022-му – 98.

Лариса Рогач пояснила такі показники тим, що створення об’єктів ІP та зростання кількості спорів активно відбувається в періоди, коли економіка розвивається. Водночас у зв’язку з військовою агресією кількість ІР-спорів у господарських судах зменшилася. Крім того, нерівномірність статистичних даних пов’язана з тим, що певна частина ІР-спорів, потрапивши до категорії малозначних, вийшла зі сфери впливу ВС і завершується на стадії апеляційного провадження. Отже, рівень стандартів розгляду справ, пов’язаних із захистом прав на об’єкти ІP, закладається значною мірою в судах першої та другої інстанцій.

Говорячи про якість судових рішень, Лариса Рогач зауважила, що це завдання можна вирішити шляхом забезпечення ефективної комунікації для напрацювання єдиної судової практики.

Водночас вона зазначила, що ВС тісно співпрацює із Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) щодо поглиблення розвитку ІP-сфери через приєднання до Бази даних судових рішень WIPO Lex-Judgments і підписання відповідного Меморандуму про взаєморозуміння між ВОІВ та Верховним Судом.

Крім того, підписано Меморандум про взаєморозуміння між ВОІВ та Верховним Судом, що сприятиме обміну досвідом у сфері IP-судочинства шляхом проведення конференцій, семінарів або зустрічей для суддів, які розглядають справи, пов’язані з ІP.

Під час другої сесії заходу «ІР та фарма», яка відбулася в онлайн-форматі виступила суддя судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС ВС Ірина Булгакова.

Суддя зосередилася на важливих правових позиціях, які були сформовані в патентних спорах, та висловилася щодо застосування в судовій практиці «Правила Болар».

За словами Ірини Булгакової, у ВС вже напрацьована відповідна судова практика щодо меж застосування «Правила Болар». Зокрема, ВС у постановах № 910/17860/21 і № 910/9215/21 висловив сталу та послідовну позицію, вказавши на те, що чинне законодавство не передбачає можливість подання заявки на реєстрацію лікарського засобу та отримання державного реєстраційного посвідчення до закінчення терміну дії патенту.

«З точки зору судової практики, запобігання правопорушенню є більш ефективним способом захисту порушених прав, ніж усунення порушень надалі. Водночас, із точки зору доказування, простіше довести можливість порушення, ніж сам факт порушення», – підкреслила Ірина Булгакова.

Щодо реалізації «Правила Болар» у законодавстві низки європейських країн доповідачка зауважила, що практика правозастосування відбувається з урахуванням тих особливостей, які діють у тій чи іншій країні.

Цьогорічна програма заходу охопила широкий спектр тем, пов’язаних з ІP, таких як реформування цієї галузі, ІР-судочинство, проблемні питання судової експертизи, ІP та фармацевтика, використання ІР в інтернеті та соціальних мережах, а також методи боротьби з порушенням ІР-прав.

Захід «IP UKRAINE NOW 2023» організований Асоціацією правників України.

Фото надані організаторами.