flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС провів робочу зустріч із представниками Міжнародної організації з розвитку права в Україні (IDLO)

08 листопада 2023, 10:34

Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко наголосив, що підтримка Міжнародної організації з розвитку права в Україні є дуже цінною для ВС, та висловив сподівання на подальше плідне співробітництво.

Очільник ВС зазначив, що Верховний Суд приділяє значну увагу навчанню суддів щодо особливостей розгляду кримінальних проваджень, які стосуються воєнних злочинів, адже таке навчання сприяє формуванню усталеної судової практики в цій категорії справ.

Крім того, Станіслав Кравченко зауважив, що кількість суддів продовжує стрімко зменшуватися. Так, у Верховному Суді майже 25 % посад від штатної чисельності суддів нині є вакантними. Найскладніша ситуація склалася в Касаційному кримінальному суді у складі ВС – на сьогодні в ККС ВС працює 31 суддя із 42, передбачених штатним розписом, тоді як навантаження стає дедалі більшим.

Учасники зустрічі також обговорили питання, зокрема, щодо створення Вищого адміністративного суду як суду першої інстанції з розгляду адміністративних справ за участю органів державної влади, кадрового наповнення судової системи, відновлення дисциплінарної функції Вищої ради правосуддя та створення служби дисциплінарних інспекторів ВРП.

Директор Міжнародної організації з розвитку права в Україні Леван Дучідзе, серед іншого, акцентував, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України, котра нещодавно відновила роботу, має насамперед визначити послідовність виконання завдань, що стоять перед нею в контексті необхідності заповнення вакантних посад суддів. Також Леван Дучідзе поінформував, що IDLO співпрацює з Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики у процесі розроблення законопроєктів, які мають на меті вдосконалення процедур добору суддів.

Окрема увага була приділена обговоренню законодавчих ініціатив, що стосуються судової реформи в Україні, та позицій міжнародних партнерів у цьому питанні. Директор IDLO наголосив, що під час напрацювання відповідних висновків або рекомендацій ця міжнародна організація керується трьома основними принципами: реформи мають проводитися лише відповідно до вимог Конституції України, з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії, а також того, що робота Верховного Суду в жодному разі не має бути паралізована.

Насамкінець директор IDLO запевнив, що Міжнародна організація з розвитку права в Україні й надалі надаватиме Верховному Суду необхідну технічну допомогу в межах свого мандата.

У зустрічі також узяли участь керівник юридичної групи IDLO в Україні Сергій Дроздач, антикорупційний експерт IDLO в Україні Віктор Килимар, перший заступник керівника Апарату ВС Расім Бабанли та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.