flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники судової системи й провідні вчені Республіки Ірландія та Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії обмінялися досвідом з українськими суддями

01 листопада 2023, 17:00

Заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк разом із суддями Тетяною Бобко та Лілією Дараган відвідали провідні навчальні заклади Дубліна та Белфаста і спілкувалися з професорами цих закладів з питань застосування положень міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права у ході кримінально-правової оцінки воєнних злочинів. Учасники навчального візиту приділили увагу проблемам розмежування державної зради й колабораціонізму із воєнними злочинами. Зосередилися також на особливостях доказування воєнних злочинів, можливості використання доказів із відкритих джерел, питаннях допустимості доказів, відшкодуванні збитків, завданих під час війни в Україні.

Додатково учасники навчального візиту ознайомилися з особливостями судового розгляду в Республіці Ірландія та Сполученому Королівстві Великої Британії і Північної Ірландії. Зокрема, вони відвідали чотири суди Дубліна, Верховний суд, поспілкувалися з їх представниками, побували на судовому засіданні в Королівському суді правосуддя.

Під час візиту делегація зустрілася з професорами та академіками із місцевих юридичних вузів, взяла участь у воркшопі в Юридичному університеті (Дублін) щодо кримінального процесу в міжнародній практиці, порядку повідомлення про підозру, написання судового рішення, допиту свідка та потерпілого під час судового розгляду.

Під час воркшопу у Королівському університеті (Белфаст) українські судді долучилися до обговорення питання щодо права на справедливий суд та участі захисників у судовому процесі.

Навчальний візит відбувся за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) в Україні, Міністерства закордонних справ та торгівлі Ірландії, Національної школи суддів України.