flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Верховного Суду та суддя Великої Палати ВС провели зустріч зі студентами ННІП КНУ імені Тараса Шевченка

01 листопада 2023, 15:53

Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко розповів студентам Навчально-наукового інституту права КНУ імені Тараса Шевченка про організацію роботи судової системи в умовах воєнного стану, ініціативу створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії рф проти України та розроблення механізму відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок війни, а також про роль судового контролю в процесі досудового розслідування кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів.

Крім того, Голова ВС окреслив деякі законодавчі зміни, внесені до КК України, зауваживши, що від початку широкомасштабної війни в законотворчому процесі спостерігалася тенденція до посилення кримінальної відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України та кримінальні правопорушення проти власності, вчинені в умовах воєнного стану. До того ж особлива частина КК України була доповнена новими складами злочинів, зокрема статтею, що передбачає кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність. У цьому контексті очільник ВС акцентував на проблематиці розмежування складів злочинів проти основ національної безпеки України.

Також Станіслав Кравченко зазначив про деякі категорії справ, що на сьогодні найчастіше надходять на розгляд судів, виокремивши серед них справи щодо встановлення фактів цивільного стану, спадкування, соціальних виплат, захисту інвестицій тощо.

Під час виступу очільник ВС звернув увагу і на важливі правові позиції, сформульовані Верховним Судом, зокрема, щодо відсутності в російської федерації судового імунітету у справах про відшкодування шкоди, завданої актами агресії рф проти України фізичній особі – громадянину України.

Голова ВС повідомив, що статистичні дані свідчать про те, що показник надходжень справ усіх категорій у 2023 році збільшується і вийшов майже на довоєнний рівень. Це підтверджує той факт, що наше суспільство, незважаючи на умови воєнного стану, прагне жити у правовій державі.

Інформуючи про виклики, що постали перед судовою владою в умовах війни, Станіслав Кравченко наголосив, що сьогодні запит суспільства на справедливість є як ніколи високим. Тож навіть попри значне навантаження і нестачу кадрів у системі суди докладають усіх зусиль для того, щоб забезпечити своєчасний і якісний розгляд справ, адже кожне рішення національних судів має сприйматися і українським суспільством, і світовою спільнотою загалом як виважене, обґрунтоване та справедливе.

Вчений секретар Науково-консультативної ради при Верховному Суді, суддя Великої Палати ВС Олег Ткачук розповів про діяльність НКР при ВС, структуру Верховного Суду і повноваження Великої Палати ВС, зосередившись на такій підставі передачі справ на розгляд ВП ВС, як наявність виключної правової проблеми.

Суддя висвітлив суспільно важливі рішення ВП ВС. Серед них – рішення про повернення до комунальної власності пам’ятки архітектури місцевого значення – садиби Терещенків у Києві, земельної ділянки водного фонду в межах пляжної зони прибережної захисної смуги Ягорлицької затоки на території регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», а також 17 земельних ділянок на території заповідного парку-памʼятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Перемога» у Полтаві.

Крім того, Олег Ткачук звернув увагу на сформульовані Великою Палатою ВС правові позиції щодо відшкодування шкоди, завданої внаслідок російської збройної агресії, та компенсації громадянам вартості майна, мобілізованого для потреб оборони.

Наприкінці зустрічі Станіслав Кравченко та Олег Ткачук відповіли на численні запитання студентів, що стосувалися, зокрема, механізмів забезпечення єдності судової практики, систематизації правових позицій ВС, гарантій незалежності судової влади й перспектив виконання судових рішень щодо відшкодування шкоди, завданої російською федерацією.

Підсумовуючи, Голова ВС висловив сподівання, що судді Верховного Суду проводитимуть зустрічі в такому форматі з майбутніми юристами на регулярній основі, адже найвища судова інстанція України зацікавлена в комунікації із суспільством, зокрема з тими, хто вже зовсім скоро формуватиме правову політику держави та втілюватиме її в життя.