flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна не лише декларує, а і своїми вчинками демонструє відданість європейським цінностям та готовність прийняти правила, яких дотримується все прогресивне світове співтовариство – Голова ВС

01 листопада 2023, 10:58

Офіційно задокументовані факти свідчать про вчинення російськими військовими в Україні численних воєнних злочинів. Діяння підозрюваних та обвинувачених у відповідних кримінальних провадженнях оцінюються не тільки на підставі норм КК України, а й з огляду на положення міжнародних конвенцій.

Тож питання щодо застосування норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права національними судами під час розгляду кримінальних проваджень стосовно воєнних злочинів дуже актуальні та є однією з основних тем навчання українських суддів.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час семінару «Застосування норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права при розгляді справ про воєнні злочини», спільно організованого ВС та Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини.

Очільник ВС висловив вдячність ОБСЄ за багаторічну співпрацю, стабільний і постійний внесок у навчання та підвищення кваліфікації українських суддів, а також відзначив, що Україна високо цінує допомогу, надану їй під час російської агресії.

Такі заходи, на переконання Станіслава Кравченка, сприяють поглибленню знань українських суддів у сфері національної і міжнародної практики судового розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, що дасть змогу забезпечити справедливий та ефективний розгляд цієї категорії справ.

Кількість зареєстрованих в Україні кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів збільшується з кожним днем, і судова система в межах своїх повноважень докладає максимум зусиль для належної фіксації доказів цих кримінальних правопорушень. Крім того, за словами Голови ВС, на сьогодні на розгляд судів надійшло майже 1500 проваджень цієї категорії. Тому вже зараз можна стверджувати про напрацювання усталених підходів до вирішення проблемних питань, що виникають на практиці та стосуються, зокрема, кваліфікації кримінальних правопорушень і розмежування їх складів.

До того ж Верховний Суд у своїй діяльності значну увагу приділяє питанню забезпечення єдності судової практики, у тому числі щодо кримінальних проваджень, які стосуються воєнних злочинів, та узгодженню її з міжнародними стандартами. Це, за словами Станіслава Кравченка, вкрай важливо для того, щоб рішення українських судів сприймалися в усьому цивілізованому світі як справедливі.

Підсумовуючи, Голова ВС відзначив, що питання, запропоновані до обговорення під час семінару, враховують актуальний український контекст, пов’язаний із російською агресією, і міжнародний досвід розгляду справ щодо воєнних злочинів. Тож нові знання, здобуті суддями під час заходу, стануть їм у пригоді в практичній діяльності та втіляться в судовій практиці.

Упродовж двох днів семінару учасники вивчали низку питань, зокрема щодо: застосування міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права, ключових елементів міжнародних злочинів за Римським статутом, Гаазькою та Женевською конвенціями, розмежування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, а також проблем, пов’язаних із допустимістю доказів воєнних злочинів.

Крім того, в межах навчання обговорювалися процесуальні питання та проблеми забезпечення права на справедливий судовий розгляд у справах про воєнні злочини, проблеми заочного судочинства та застосування рішень міжнародних трибуналів у національних юрисдикціях тощо.