flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС Ігор Бенедисюк долучився до обговорення створення стійкої IP-платформи під час зустрічі з представниками ЄС та української спільноти ІВ

30 жовтня 2023, 17:30

Яким є стан судового захисту прав інтелектуальної власності в умовах правового режиму воєнного стану? Як судова система реагує на сьогоднішні виклики? На ці та інші питання відповів секретар судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності‚ а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Ігор Бенедисюк під час зустрічі представників Європейського Союзу та української спільноти ІВ щодо створення стійкої IP-платформи.

Зокрема, він поінформував учасників про роботу профільної палати та зазначив, що судді, які входять до її складу, спеціалізуються на розгляді саме цієї категорії спорів.

Як зазначив Ігор Бенедисюк, попри повномасштабне вторгнення рф в Україну суди продовжують працювати в штатному режимі, і завдяки дистанційному правосуддю також забезпечується можливість розгляду спорів онлайн, що, безперечно, сприяє здійсненню правосуддя в умовах війни.

Крім того, суддя ВС у КГС наголосив на необхідності запуску Вищого суду з питань інтелектуальної власності для забезпечення належного рівня захисту прав ІВ. За його словами, із 2017 року конкурс до IP-суду так і не завершено. Ігор Бенедисюк висловив сподівання, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України, яка відновила роботу після тривалої перерви, докладе всіх зусиль для формування суддівського корпусу.

Не менш важливим у цьому контексті є питання щодо потреби у навчанні суддів, які спеціалізуються у сфері ІВ для підвищення кваліфікації. На завершення виступу Ігор Бенедисюк наголосив на необхідності вивчення судової практики з урахуванням кращих світових стандартів для подальшого впровадження відповідних підходів у рішеннях національних судів.

Під час заходу учасники також обговорили вплив війни на ІВ, творчу та інноваційну екосистеми, а також подальші кроки для підтримки стійкості системи ІВ, включаючи очікування від IP-інституцій ЄС, стан гармонізації права ІВ та суміжних сфер із законодавством ЄС, проєкти, спрямовані на протидію негативним наслідкам війни, та проєкти розвитку.

Зустріч, що відбулася в межах візиту до України делегації Відомства з інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO), керівників ІР-офісів Польщі, Латвії, Литви, Естонії та Молдови, організована Українським національним офісом інтелектуальної власності та інновацій.

Фото надані організатором заходу.