flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС долучився до обговорення реформування системи юстиції з метою забезпечення прав дитини у цивільних провадженнях

20 жовтня 2023, 10:31

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Євген Синельников взяв участь в установчому засіданні Робочої групи з питань забезпечення прав дитини у цивільних провадженнях, зокрема при розгляді справ, які стосуються права дитини на сім’ю.

Робочу групу створено на базі Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Міністерства юстиції України. Серед її завдань – розроблення механізмів надання та підсилення голосу дитині під час розгляду цивільних справ; розроблення методичних рекомендацій щодо заслуховування думки дітей для всіх учасників цивільних проваджень за участю неповнолітніх, у тому числі для працівників органів піклування і опіки; розроблення концепції запровадження сімейної спеціалізації суддів.

На засіданні обговорили попередні результати дослідження деяких питань щодо забезпечення прав дитини у цивільних провадженнях, проведеного ГС «Українська мережа за права дитини» у партнерстві з ГО «ВГЦ "Волонтер"» у межах проєкту «Турботливі родини для 1000 дітей» за підтримки ЮНІСЕФ.

Також учасники установчого засідання опрацьовували рекомендації за результатами дослідження у групах за напрямами:

  • пріоритетність розгляду справ, що стосуються права дитини на сім’ю, та актуальність запровадження сімейної спеціалізації суддів;
  • з’ясування та врахування думки дитини у цивільних провадженнях;
  • залучення та роль психолога у цивільних провадженнях;
  • роль адвоката та органів опіки і піклування під час розгляду судом цивільних спорів, які стосуються права дитини на сім’ю.

Передбачається, що напрацьовані робочою групою рекомендації будуть включені до Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей.

У засіданні взяли участь представники Міністерства юстиції України, Міністерства соціальної політики України, Національної соціальної сервісної служби України, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, представники суддівського корпусу, Національної асоціації адвокатів України, Координаційного центру з надання правової допомоги, служб у справах дітей, міжнародних та громадських організацій, національні експерти.