flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Українські судді ознайомилися з практикою розслідування та судового розгляду справ про міжнародні злочини

19 жовтня 2023, 16:52

Делегація суддів України, до складу якої увійшла заступник голови Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк, здійснила навчальну поїздку до м. Гааги (Нідерланди).

Учасники візиту обговорили питання про застосування норм міжнародного гуманітарного права в контексті кримінально-правової оцінки наведення артилерії на ціль у контексті міжнародних злочинів. Судді, прокурори, слідчі, адвокати, експерти-правники, військовослужбовці, дипломати й науковці зосередили увагу на питаннях щодо застосування міжнародного гуманітарного права, труднощів та викликів, пов’язаних з артилерійськими обстрілами. Окремо учасники заходу дослідили питання, які стосуються доказування у кримінальних провадженнях щодо артилерійських обстрілів в Україні.

Конференція стала платформою для обговорення законності артилерійських обстрілів і наведення на ціль на територіях проживання цивільного населення та розташування об’єктів цивільної інфраструктури з точки зору міжнародного права; ролі принципів міжнародного гуманітарного права і судової практики Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії в досягненні розуміння артилерійських обстрілів як міжнародних злочинів.

Під час заходу також ішлося про процеси збирання та пред’явлення доказів здійснення артилерійських обстрілів; практичні складові розслідувань і судових проваджень включно з труднощами, притаманними процесам поводження з доказами і подолання унікальних викликів, спричинених близькістю законних військових цілей до місць проживання цивільного населення та розташування об’єктів цивільної інфраструктури.

Крім того, українська делегація зустрілася із суддями Окружного суду Нідерландів у м. Гаазі, які вирішують справи про міжнародні злочини в межах універсальної юрисдикції, ознайомилася з тим, як у цьому суді гарантується відкритість судових проваджень та додержання прав постраждалих і свідків, з міжнародним досвідом розгляду справ щодо нападів на заборонені цілі як воєнних злочинів.

Також українські судді мали зустріч із представниками Інституту Ассера та експертами «АпРайтс», які розробляли Настільну книгу судді з розгляду справ щодо міжнародних злочинів.

Поїздка відбулася за підтримки програми USAID «Справедливість для всіх».