flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Діалог між вищими судами та ЄСПЛ: суддя ВС долучився до обговорення механізму надання консультативних висновків щодо питань тлумачення або застосування прав і свобод

18 жовтня 2023, 16:00

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Юрій Чумак взяв участь у семінарі Європейського суду з прав людини «Судовий діалог на основі механізму консультативних висновків відповідно до Протоколу № 16». Захід організовано з нагоди п’ятиріччя набрання чинності Протоколом № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1 серпня 2018 року.

«Завдяки цьому Протоколу Верховний Суд має можливість звертатися до ЄСПЛ щодо надання консультативних висновків з принципових питань, які стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією або протоколами до неї, та які перебувають у провадженні Суду. За весь час ЄСПЛ вже отримав вісім запитів від європейських судів, з яких щодо шести надано висновки, один відхилено і ще один розглядається. Верховний Суд поки що не скористався такою можливістю», – зазначив суддя.

Учасники семінару обговорили специфіку механізму надання консультативних висновків з декількох позицій: з огляду на національне законодавство країни, яка надсилає запит, ЄСПЛ та з наукової точки зору. Окрему увагу приділили практичним напрацюванням щодо роботи з цим механізмом. Судді та науковці також обмінялися думками щодо результатів надання висновків ЄСПЛ і проаналізували перші судові провадження за Протоколом № 16.

В межах заходу організатори розповіли слухачам про роботу над рекомендаціями для судів, які звертаються із запитами. На їхню думку, це допоможе зробити співпрацю між європейськими верховними судами та ЄСПЛ ефективнішою та пришвидшить процес.