flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя ВС на засіданні Ради суддів Сінгапуру розповів про здійснення правосуддя в Україні в умовах воєнного стану

16 жовтня 2023, 16:30

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Євген Синельников разом із керівницею компоненту з питань судової реформи проєкту ЄС «Право-Justice» в Україні Анною Адамською-Галлант на запрошення голови Верховного суду Сінгапуру Сундареша Менона взяв участь у засіданні Ради суддів Сінгапуру, до складу якої входять усі судді Верховного суду Сінгапуру.

Євген Синельников виступив із доповіддю на тему «Здійснення правосуддя в Україні у період воєнного стану». Він поінформував, що внаслідок збройної агресії рф 80 апеляційних та місцевих судів сьогодні не здійснюють правосуддя, пошкоджено або повністю зруйновано 122 будівлі суду (пошкоджено 107 приміщень, 15 приміщень повністю зруйновані або значно пошкоджені). Водночас правосуддя не припинялося з початку повномасштабного вторгнення.

Суддя наголосив, що забороняється скорочення або прискорення будь-яких форм судочинства через воєнний стан. У разі неможливості здійснення правосуддя судами, які діють на території, де введено воєнний стан, територіальна підсудність судових справ або місцезнаходження судів змінено в установленому законом порядку.

Під час виступу Євген Синельников розповів суддям про правові позиції ВС щодо обмеженого судового імунітету держави-агресора в національних судах у справах про відшкодування шкоди, висвітлив особливості повідомлення відповідача про розгляд справи та залучення його до участі в таких справах. Зазначив, що, здійснивши акт агресії проти України, порушивши всі фундаментальні норми міжнародного права, держава-агресор позбавила себе юрисдикційного імунітету в українських судах у цій категорії справ. Саме агресивна протиправна поведінка рф, яка призвела до жахливих наслідків для України та українського народу, стала підставою для висновків ВС про обмеженість юрисдикційного імунітету цієї держави на території України в таких справах.

Доповідач наголосив на необхідності виконання рішень судів України про відшкодування завданої рф шкоди на території інших держав, де перебуває майно держави-агресора. Він зауважив, що судова система акумулює позови громадян України щодо відшкодування збитків, завданих збройною агресією, отримує докази на підтвердження фактів їх наявності та визначає їх розмір. Однак зараз важко передбачити, як будуть відшкодовуватися такі збитки. Поки що дієвих механізмів компенсації немає. Водночас суддя висловив сподівання, що відповідні судові рішення будуть визнані та виконані іноземними судами.

Також доповідач розповів, що суди України розглядають справи про визначення місця проживання дітей з міжнародним елементом. Водночас одним з основних є фактор безпеки дитини, суд має оцінити всі обставини справи, а також прислухатися до думки дитини (якщо вона може її висловити) щодо її бажання жити з одним із батьків.

Євген Синельников довів до відома суддів інформацію про процесуальні складнощі й особливості, які виникають при здійсненні правосуддя національними судами під час воєнного стану, та щодо окремих категорій цивільних, адміністративних та кримінальних справ, які перебували на розгляді Верховного Суду в період режиму воєнного стану.

 

Сундареш Менон, а також судді Верховного суду Сінгапуру висловили свою підтримку Україні та запевнили в наданні необхідної допомоги з правових питань.

Анна Адамська-Галлант висвітлила особливості механізмів міжнародного правового впливу на високопосадовців, дії і рішення яких призвели до порушення суверенітету України, окупації її територій, вбивств, викрадення дітей, насильства тощо.

Також Євген Синельников мав зустріч із суддями Сімейного суду Сінгапуру, на якій обговорили питання ефективності системи сімейних судів, співпраці з органами у справах дітей, вирішення спорів щодо опіки над дітьми, контакту дитини з одним із батьків, який проживає окремо. Євген Синельников звернув увагу на слова Лі Куан Ю, який сказав, що «Сінгапур залежить від сили роду та впливу родини, що допомагає зберігати в суспільстві порядок, підтримувати культуру бережливості, працьовитості, шанобливого ставлення до батьків і старших людей, преклоніння перед освітою».

На зустрічі з працівниками апарату Верховного суду Сінгапуру Євген Синельников обговорив питання щодо корпоративної культури, етики й менеджменту, а також ознайомився з особливостями здійснення електронного судочинства в Сінгапурі.

Під час візиту до Сінгапуру Євген Синельников придбав квадрокоптер DJI Mavic 3 mini, який доставив до України та передав 115-й окремій механізованій бригаді.

Презентація Євгена Синельникова – https://cutt.ly/rwQzLPHe.