flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Залучення психологів до процедури проведення слідчих дій за участю неповнолітніх сприятиме дотриманню прав дітей у кримінальних провадженнях – суддя ВС

13 жовтня 2023, 11:00

Створення центрів захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (за моделлю «Барнахус») є важливим та необхідним кроком. А сьогодні, під час війни, діяльність таких центрів набула особливого значення.

На цьому наголосила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Ольга Булейко під час наради щодо впровадження в Україні центрів захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (за моделлю «Барнахус»).

Спікерка звернула увагу на те, що залучення психологів до процедури проведення слідчих дій за участю неповнолітніх буде сприяти дотриманню прав дітей під час досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень.

Крім того, суддя ВС зазначила, що розроблені Положення про Центр захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») та Порядок реалізації пілотного проєкту щодо захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») потребують доопрацювання, оскільки зазначені документи містять терміни, положення, що не узгоджуються з чинним КПК України.

Учасники наради обговорили питання щодо залучення психологів до процесуальних дій, які проводяться в барнахусах за участю дітей, та їхньої подальшої професійної підготовки; ролі прокурорів під час допиту / опитування неповнолітніх у барнахусах; підготовки координаторів діяльності барнахусів; технічного забезпечення барнахусів, яке дало б змогу проводити всі процесуальні дії за міжнародними стандартами.

Для довідки. Проєкт «Впровадження моделі Барнахус для захисту дітей – постраждалих від насильства», ініційований Міжвідомчою координаційною Радою з питань правосуддя щодо неповнолітніх, імплементується МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні UNICEF Ukraine.

Для координації дій щодо підтримки та реалізації пілотного проєкту було підписано спільний документ – Меморандум про взаєморозуміння з питань сприяння впровадженню моделі Барнахус в Україні як основу для подальшого розвитку взаємодії та співробітництва. Підписантами документа є Верховний Суд, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Уповноважений Президента з прав дитини, Координаційний центр з надання правової допомоги, Офіс Генерального прокурора, Національна поліція України, Міністерство юстиції України, Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство соціальної політики України, Міністерство охорони здоров’я України, Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

Центр захисту соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель «Барнахус») надає комплексну соціальну, психологічну, правову, медичну й інші види допомоги та послуги дітям – потерпілим і свідкам у провадженнях щодо кримінальних правопорушень, пов’язаних із насильством.