flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Якщо під час війни військовослужбовці порушують питання про необхідність створення системи військової юстиції, держава зобов’язана до них дослухатись – Голова ВС

28 вересня 2023, 10:18

Таку думку висловив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час професійної дискусії «Відродження військової юстиції в Україні». В межах заходу, зокрема, відбулися презентація та обговорення проєкту Закону України «Про військову поліцію».

Очільник ВС зауважив, що судова система продемонструвала свою спроможність забезпечити належний розгляд кримінальних проваджень щодо військових злочинів, адже судді свідомі того, що від цього напряму залежить безпека та обороноздатність держави.

Станіслав Кравченко також запевнив, що Верховний Суд детально аналізуватиме законодавчі ініціативи, спрямовані на формування вертикалі військової юстиції, та за відсутності принципових розбіжностей у баченні підходів до її створення підтримає таку ідею.

Підсумовуючи, Голова ВС відзначив, що необхідність створення військової поліції, прокуратури та системи судів є очевидною, водночас ефективна реалізація цієї ініціативи потребуватиме певного часу.

Підтримуючи ідею створення вертикалі військової юстиції, суддя Великої Палати ВС Олег Ткачук наголосив, що робота в цьому напрямі повинна охоплювати формування військової поліції та спеціалізованої військової прокуратури, а також відновлення військових судів.

Ключовим завданням цих органів, на переконання судді, має стати насамперед забезпечення належного захисту прав військовослужбовців, правопорядку у Збройних Силах України, зміцнення дисципліни і, відповідно, боєздатності військових підрозділів.

Також Олег Ткачук додав, що, враховуючи рух України на шляху до вступу в НАТО, законодавство слід удосконалити таким чином, щоб військовослужбовці отримали належну юридичну підтримку і кваліфікований судовий захист. До того ж більшість країн Європи гарантує військовослужбовцям такий захист саме у військових судах, судді яких обізнані зі специфікою несення військової служби та ведення бойових дій. Тож і в цьому питанні Україна здатна продемонструвати свою прихильність до європейських цінностей.

Захід організовано Асоціацією правників України.