flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Без ґрунтовних підстав відступ від попередніх правових висновків неможливий – Секретар ВП ВС

13 вересня 2023, 16:59

Колективне сільськогосподарське підприємство як суб’єкт господарювання – організаційно-правова форма, запроваджена лише в Україні. Певною мірою це «транзитна» організаційно-правова форма аграрного господарювання, за допомогою якої здійснювалася передача державних земель у приватну власність. У справах, які, зокрема, стосуються прав на землю сільськогосподарських підприємств, Верховний Суд притримується позиції збереження таких прав за правонаступниками суб’єктів, яким свого часу надавалися відповідні земельні ділянки.

Про це під час круглого столу на тему «Землі колективних сільськогосподарських підприємств» зазначив Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич.

Окрім цього, спікер зупинився на наявних механізмах і підставах для зміни правових висновків. Згідно зі ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах ВС, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права. Суди першої та апеляційної інстанцій мають враховувати ці висновки під час розгляду справ.

«Якщо ж певний правовий висновок, на думку суду касаційної інстанції, недостатньо обґрунтований, неправильний або такий, що не підходить до обставин конкретної справи, є механізми відступу, передбачені процесуальним законом. Я маю на увазі розгляд справи судовою палатою, об’єднаною палатою певного касаційного суду і, зрештою, передачу справи на розгляд Великої Палати ВС. Це можливо як за клопотанням учасників судового провадження, так і за ініціативою суду», – зауважив Віталій Уркевич.

Без ґрунтовних підстав відступ від попередніх правових висновків неможливий. Такими підставами є очевидна неправильність попереднього висновку, зміни в законодавстві або потреба в узгодженні судової практики в межах Верховного Суду. Як наголосив доповідач, Велика Палата ВС бере до уваги можливі наслідки формулювання нового правового висновку для правової системи, для правозастосування, а також для суб’єктів, залучених у спірні правовідносини.

Захід організовано комітетом Національної асоціації адвокатів України з питань аграрного, земельного та довкілевого права.