flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як суди можуть долучитися до інформування про переваги механізму медіації, розповіла суддя ВС

11 вересня 2023, 14:39

Інститут медіації та суди рухаються назустріч одне одному, однак не так швидко, як би хотілося. Тому потрібно шукати шляхи для того, щоб пришвидшити цей процес. На цьому наголосила суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Надія Стефанів під час презентації комунікаційної стратегії з медіації.

Перший шлях – посилювати візуальну айдентику медіації як послуги. Потрібно розробляти буклети, плакати з інформацією для сторін процесу. Такі інформаційні матеріали можна поширювати в судах починаючи з першої інстанції. Також можна запровадити пункти з медіації в судах, за допомогою до яких особа могла б звернутися, подаючи позовну заяву чи скаргу.

Другий шлях – деталізувати в процесуальних кодексах механізми реалізації Закону України «Про медіацію».

Спікерка переконана, що медіатор не є конкурентом для адвоката, тому процес медіації треба розвивати й популяризувати таким чином, щоб дати стороні процесу право на вибір. А для цього сторона має розуміти всі варіанти та інструменти, які може задіяти для вирішення спору.

Суддя ВС окреслила коло категорій справ, до яких, на її думку, можна застосовувати медіацію. Серед них – трудові, соціальні спори, зокрема пенсійні. Вона переконана, що медіацію ефективно можна застосовувати навіть у спорах за участю державних органів у справах, у яких є усталена практика чи рішення у зразкових справах.

Крім того, слід запроваджувати курси для підвищення кваліфікації з медіації. Поглиблення знань з медіації може бути корисним суддям усіх рівнів та спеціалізацій.

Презентацію організував проєкт ЄС «Право-Justice» спільно з проєктом ЄС «CONSENT».

Фото надане організатором заходу.