flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовження реформ, вивчення міжнародної судової практики та підтримка в процесі євроінтеграції – подальші напрями співпраці ВС та проєкту ЄС «Право-Justice»

11 вересня 2023, 11:45

Допомога міжнародних партнерів, зокрема проєкту Європейського Союзу «Право–Justice», є необхідною в контексті євроінтеграції України, а також вирішення поточних питань, пов’язаних із розглядом кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів, вивченням міжнародної судової практики, подоланням кадрової кризи в судах та з’ясуванням причин виникнення системних проблем, які зумовлюють значний обсяг надходження на розгляд судів подібних справ.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час робочої зустрічі з представниками проєкту ЄС «Право-Justice». Очільник ВС висловив вдячність проєкту за надійну багаторічну підтримку, яка завжди була важливою для судової системи України, а в часи війни – стала неоціненною.

Керівниця проєкту в Україні Оксана Цимбрівська відзначила, що Верховний Суд є стратегічним партнером проєкту, та засвідчила готовність до подальшої системної співпраці. Також вона окреслила ключові аспекти майбутнього співробітництва, серед яких – експертна підтримка у процесі євроінтеграції у сфері юстиції, налагодження комунікації з представниками верховних судів європейських країн і продовження реалізації судової реформи.

Головна міжнародна експертка проєкту з питань судової реформи Анна Адамська-Галлант додала, що важливим напрямом співпраці стане вивчення українськими суддями європейського законодавства та підвищення рівня їхніх знань у галузі міжнародного кримінального права. Крім того, проєкт готовий надати експертну допомогу в питаннях удосконалення організації роботи Верховного Суду.

В контексті обговорення законодавчих ініціатив, що стосуються судової влади, головний національний експерт проєкту Володимир Чабан акцентував, що при внесенні відповідних законодавчих змін слід дотримуватися справедливого балансу, щоб не створювати загрози суддівській незалежності, а натомість сприяти зміцненню інституційної спроможності судової системи.

Насамкінець головна національна експертка проєкту Ольга Срібняк поінформувала, що зусилля проєкту також будуть спрямовані на допомогу судам у вивченні проблемних аспектів застосування міжнародного гуманітарного права.