flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Корупція – це зло, яке ми можемо подолати тільки спільними зусиллями – Голова ВС

05 вересня 2023, 18:29

Становлення Вищого антикорупційного суду відбулося, і немає жодних сумнівів у доцільності його створення та ефективності його роботи. Сьогодні він є повноцінною і невіддільною частиною системи судоустрою України.

На цьому наголосив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час конференції «4 роки ВАКС: досягнення і виклики».

Очільник ВС зазначив, що на тлі загрози втрати нашою державою суверенітету та незалежності були сподівання на те, що суспільство й держава зміняться, почнуть жити по-новому та в антикорупційних органів майже не буде роботи. Однак цього, на жаль, не сталося і корупція лишається в багатьох сферах суспільного життя. Разом із тим ВАКС продовжує ефективно здійснювати надані йому повноваження, тож навіть у такі складні часи судовій системі під силу впоратись із цим викликом.

Станіслав Кравченко також нагадав, що у 2019 році в Касаційному кримінальному суді у складі ВС було сформовано окрему судову палату, визначено її антикорупційну спеціалізацію і таким чином завершено формування антикорупційної судової вертикалі.

При цьому Голова ВС звернув увагу на те, що ВАКС підсудні справи, досудове розслідування в яких здійснює Національне антикорупційне бюро України. Водночас спеціалізована судова палата ККС ВС розглядає кримінальні провадження щодо всіх корупційних кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена КК України.

Це дає змогу напрацьовувати якісно нові підходи до формування практики. З огляду на обсяг питань, що виникають у цій категорії правовідносин, та нестабільність законодавства, у тому числі антикорупційного, такий процес є доволі тривалим, проте робота в цьому напрямі продовжується і загалом її проміжні результати є позитивними.

Станіслав Кравченко додав, що Верховний Суд переглядає рішення ВАКС у нових категоріях справ, зокрема щодо спеціальної конфіскації та конфіскації активів.

При цьому законодавство не передбачає можливості касаційного оскарження рішень у справах про адміністративні правопорушення, у тому числі корупційні. Врегулювання цього питання, на переконання Голови ВС, потенційно матиме позитивний вплив на формування єдності судової практики у згаданій категорії проваджень.

Підсумовуючи, Голова ВС акцентував на тому, що попри всі виклики та складнощі надважливим завданням усіх суддів України є забезпечення здійснення правосуддя з урахуванням найвищих стандартів, щоб кожне судове рішення, ухвалене ними, в усьому світі сприймалося як справедливе.

Станіслав Кравченко висловив вдячність міжнародним партнерам, урядам і народам США та країн Європейського Союзу за підтримку України в цей надскладний для країни час.