flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про роль судової влади в захисті прав людини під час війни судді ВС та міжнародні експерти розповіли майбутнім правникам

29 серпня 2023, 17:37

Війна, а також загальний стан невизначеності й небезпеки в Україні створюють нові та посилюють вже наявні загрози правам людини і верховенству права. В таких умовах особливо важливо зміцнювати правозахисні можливості правової системи та насамперед судів, зокрема, через обізнаність щодо міжнародних стандартів і кращих практик у цій сфері. Із цією метою Програма підтримки ОБСЄ для України спільно з Українським католицьким університетом провели Літню школу «Реальний суд: роль судової влади у захисті прав людини під час війни та небезпеки».

Захід відкрили вступними промовами Спеціальний представник Головування ОБСЄ – Координатор проєктів в Україні, Посол Марсель Пешко, голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Лариса Рогач та ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Як зазначила голова КГС ВС Лариса Рогач, навіть в умовах воєнного стану створення надзвичайних та особливих судів або ж скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства заборонено законом. Незважаючи на вплив війни та її наслідки, суди продовжують здійснювати правосуддя.

За словами Лариси Рогач, сьогодні перед судовою системою постали нові виклики й завдання, зокрема належне повідомлення учасників судового процесу, а також безпека відвідувачів, суддів і працівників апаратів судів.

На її переконання, під час війни стандарти утвердження верховенства права мають залишатися незмінними так само, як і прагнення до європейської мети.

Завершуючи виступ, Лариса Рогач висловила сподівання на подальшу плідну співпрацю та побажала учасникам заходу цікавої і продуктивної дискусії.

Під час тижневого навчання до команди викладачів долучилися і судді Верховного Суду, які зосередилися на особливостях здійснення судочинства в умовах воєнного стану. Серед іншого, суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Людмила Єресько на прикладі актуальних кейсів розповіла про виклики, з якими стикаються адміністративні суди під час вирішення публічних спорів.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Наталія Сакара разом із слухачами вирішувала правові задачі на прикладі судової практики ВС, а також розглянула питання щодо використання інформаційних технологій для належного повідомлення учасників судового процесу.

Крім того, серед викладачів Літньої школи були провідні українські й іноземні фахівці, професори права та представники міжнародних правозахисних організацій.