flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Юридична визначеність і легітимні очікування стосовно соціальних виплат: українська делегація ознайомилася з практикою литовських судів

07 серпня 2023, 16:17

Судді – розробники навчального курсу для суддів адміністративних судів України щодо застосування принципу юридичної визначеності відповідно до європейських стандартів відвідали м. Вільнюс (Литовська Республіка). Мета інформаційного візиту – ознайомлення з практикою застосування принципу юридичної визначеності литовськими суддями та з їхнім досвідом розгляду справ про обмеження соціальних виплат під час економічної кризи, а також доопрацювання матеріалів навчального курсу.

До складу делегації увійшли судді окружних та апеляційних адміністративних судів, Верховного Суду. Від ВС участь у візиті взяли секретар судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Андрій Рибачук і суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Сергій Уханенко.

У рамках візиту відбулася зустріч із суддями Верховного адміністративного суду Литовської Республіки. Під час зустрічі українські судді ознайомилися з практикою адміністративних судів Литви, розглянули питання щодо реалізації права на соціальне забезпечення, єдності судової практики та інструментів її забезпечення.

Члени делегації поспілкувалися і з суддями Конституційного суду Литви. Зокрема, йшлося про практику Конституційного суду в контексті запровадження соціальної доктрини крізь призму елементів принципу юридичної визначеності та умов допустимості обмеження соціальних прав.

Також відбувся візит до Національної судової адміністрації Литви. Учасники зустрічі обговорили питання організації та проведення навчання суддів, ознайомилися із судовою системою Литви, моделлю суддівського самоврядування.

Крім цього, провели робочі засідання з підготовки матеріалів навчального курсу для суддів адміністративних судів. Учасники визначили обсяг та структуру курсу, доопрацювали матеріали, а також окреслили питання щодо апробації цього курсу.

Візит організовано в межах проєктів Ради Європи «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду» і «Посилення соціального захисту в Україні», що впроваджуються на виконання Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023–2026 роки.