flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Конституція України як фундамент розвитку адміністративної юстиції в Україні: Верховний Суд провів онлайн-зустріч

29 червня 2023, 18:00

Сьогодні у світі налічується майже 200 державних і 300 федеральних конституцій. Структура, обсяг, час і спосіб їх прийняття різні. Відрізняються ці конституції і за своїм змістом, проте є певні речі, які є незмінними: де є правдива повага до конституції своєї держави – там високий рівень демократії і соціальних гарантій, там фактично немає політичних та інших криз. У такій державі хочуть жити і працювати не тільки її громадяни, а й громадяни інших держав, які прагнуть до правового соціуму демократичних і правових держав. Отож яким буде майбутнє нашої України, нашої держави – залежить від кожного з нас.

Про це зазначив голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, відкриваючи онлайн-зустріч суддів Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді та працівників секретаріату КАС ВС з провідними фахівцями у сфері конституційного права на тему «Конституція України як фундамент розвитку адміністративної юстиції в Україні».

Очільник КАС ВС також зауважив, що конституційні права захищені тільки в тому випадку, якщо кожен громадянин вважає своїм обов’язком зробити внесок у цей захист. Якщо такий потужний обов’язок звернений до кожного громадянина держави безвідносно до його професії, фаху та роду занять, то для суддів такий обов’язок має стати сенсом професійної діяльності.

У межах онлайн-зустрічі учасники згадували історію ухвалення Конституції України, розповідали про задуми і сподівання, які ставилися за мету 27 років тому. Говорили про роль Конституції у становленні України як незалежної держави та ставлення до цього акта. Було приділено увагу й питанню закріплення в нормі Конституції України (ч. 5 ст. 125) адміністративних судів, розвитку зазначеного конституційного положення. Учасники ділилися також своїм баченням розвитку Конституції України й конституційно визначеного формату нашої держави, зокрема й у післявоєнний період.

Проведення таких заходів, на переконання Михайла Смоковича, сприяє виникненню найкращих ідей та ініціатив, які втілюються в доктрині права, правозастосовній діяльності, законодавчих змінах.

Участь у заході взяли виконувач обов’язків Голови Конституційного Суду України, суддя доктор юридичних наук, професор Сергій Головатий, професор кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво‑Могилянська академія», член Науково-консультативної ради при Верховному Суді доктор юридичних наук, професор Микола Козюбра, доцент кафедри загальнотеоретичного правознавства та публічного права Національного університету «Києво‑Могилянська академія», член Науково-консультативної ради при Верховному Суді доктор юридичних наук старший науковий співробітник Юрій Ключковський. Зустріч, організована з нагоди 27-ї річниці прийняття Конституції України, відбулася в межах Днів адміністративної юстиції в Україні.