flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання щодо застосування заходів реагування в адміністративному судочинстві обговорили на круглому столі

20 червня 2023, 15:18

Суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Олена Губська взяла участь у роботі круглого столу з обговорення проблемних питань, які виникають під час розгляду адміністративними судами справ щодо застосування заходів реагування у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки.

Олена Губська окреслила питання щодо виконання судових рішень про застосування заходів реагування.

Доповідачка розповіла про постанову ВС від 5 червня 2019 року у справі № 809/421/17, у якій спір виник у зв’язку з тим, що державний виконавець відмовив у примусовому виконанні виконавчого документа, виданого на підставі судового рішення, яким задоволено позов Управління ДСНС щодо застосування до приватного підприємства заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю). Відмовляючи в задоволенні позову, суд апеляційної інстанції виходив із того, що згаданий виконавчий лист не зобов’язального характеру, тому не підлягає виконанню органами державної виконавчої служби. Верховний Суд зазначив, що виконання судового рішення про застосування заходів реагування покладається на орган, який звернувся з позовом, у цьому випадку – на Управління ДСНС. У правовідносинах, що виникають у зв’язку з реалізацією цим органом своїх владних повноважень, немає підстав залучати до виконання судового рішення (щодо застосування заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю)) органи державної виконавчої служби і покладати на них виконати це судове рішення в порядку примусового виконання відповідно до Закону України «Про виконавче провадження».

Учасники круглого столу обговорили також питання щодо відтермінування сплати судового збору, вирішення клопотань, розгляду справ до суб’єктів господарювання, які знаходяться на тимчасово окупованій території, видачі виконавчих листів судом у відповідній категорії спорів.

Захід організувала Державна служба України з надзвичайних ситуацій.