flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обрання голови ККС ВС – необхідний та вагомий крок для забезпечення стабільної діяльності касаційного суду під час воєнного стану

19 червня 2023, 17:48

На цьому в коментарі представникам ЗМІ наголосив Олександр Марчук, якого збори суддів Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду сьогодні, 19 червня 2023 року, обрали головою ККС ВС.

Олександр Марчук зауважив, що основним і незмінним завданням голови Касаційного кримінального суду у складі ВС є продовження ефективної організації роботи ККС ВС: здійснення правосуддя в касаційному порядку й забезпечення єдності судової практики.

Новообраний голова наголосив, що нині робота ККС ВС – одна з найважливіших частин діяльності Верховного Суду. Це пов’язано з тим, що сьогодні увага суспільства прикута до розслідування та розгляду кримінальних проваджень, пов’язаних з війною, зокрема щодо воєнних злочинів, злочинів проти основ національної безпеки України.

Так, за даними Офісу Генерального прокурора, зареєстровано понад 94 тис. злочинів агресії та воєнних злочинів і понад 17 тис. злочинів проти основ національної безпеки України. Крім того, з 24 лютого 2022 року до 14 червня 2023 року до місцевих судів надійшло 1106 кримінальних проваджень щодо кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку (779 розглянуто) та 3872 кримінальні провадження щодо злочинів проти основ національної безпеки України (1478 розглянуто).

За словами Олександра Марчука, окремі «кримінальні провадження воєнного часу» розглядав і ККС ВС, у тому числі щодо нових складів кримінальних правопорушень, якими КК України був доповнений у березні 2022 року: колабораційна діяльність (ст. 111-1), виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників (ст. 436-2).

«У складний для України час кримінальна юрисдикція демонструє як нашому суспільству, так і світовій спільноті готовність та спроможність ухвалювати справедливі рішення і притягувати винуватих осіб до відповідальності», – зазначив голова ККС ВС.