flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кожен із вас може врятувати життя мільйонів українців – Верховний Суд звернувся до судових інституцій Європи, США, Канади

01 березня 2022, 21:19

Сьогодні, 1 березня 2022 року, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв провів онлайн-зустріч із головами верховних судів країн Східної Європи.

Насамперед Всеволод Князєв висловив вдячність Першому Президенту Верховного суду Польщі Малгожаті Мановській за ініціативу провести цю зустріч та за готовність допомогти українським суддям у такі жахливі часи для України як незалежної держави. Також він подякував колегам, головам верховних судів Словенії, Угорщини за їхні листи солідарності й головам найвищих судових інституцій, які приєдналися до цієї зустрічі.

Зазвичай, як зауважив Голова ВС, такі заходи проходять у форматі обміну досвідом із метою обговорення певних позитивних змін чи проблемних питань судової сфери. «Проте сьогоднішня зустріч надзвичайна, тому що Російська Федерація розпочала повномасштабну війну в Україні, а збройні сили Росії атакують усю територію України, залишаючи після себе руйнування, смерть і страждання. Цивільне населення, у тому числі діти, гине, руйнуються об’єкти цивільної інфраструктури, зокрема лікарні та дитячі садки», – наголосив він.

Всеволод Князєв акцентував на тому, що всі держави повинні поважати фундаментальні зобов’язання, цінності, принципи та свободи, викладені в Статуті ООН, Статуті Ради Європи, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, й інші загальні принципи міжнародного публічного права. Російський агресор порушує військове та міжнародне гуманітарне право, а також норми, на яких базується цивілізований устрій.

Голова ВС повідомив, що Україна звернулася до Міжнародного суду ООН щодо порушення Росією Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Також Україна невідкладно подала запит на запобіжні заходи, у якому просить ООН наказати Росії припинити війну в Україні. Для розслідування воєнних злочинів, скоєних Росією та Білоруссю в Україні, Литва звернулася до Міжнародного кримінального суду. А прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вирішив якомога швидше почати розслідування ситуації в Україні.

За словами Всеволода Князєва, судова влада відповідно до принципів національного й міжнародного права не втручається в політичні справи та не коментує політичних рішень. Судова сфера є останньою інстанцією у вирішенні всіх конфліктів. «Однак в умовах широкомасштабної агресивної війни, яку нині веде Російська Федерація проти Української держави, і найтяжчих міжнародних злочинів, скоєних силами агресора, зокрема воєнних злочинів та злочинів проти людяності, судова громада не може стояти осторонь», – сказав він і додав, що вся світова юридична спільнота висловила своє ставлення до агресивної війни Росії проти України. Голова ВС нагадав, що міжнародне право забороняє військову агресію та гарантує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держав.

«Я звертаюся до всіх наших міжнародних партнерів, до голів верховних судів і суддів у Сполучених Штатах, Канаді та країнах Європи. Сьогодні, як ніколи, кожен із вас може врятувати життя мільйонів українців: поговорити з урядами своїх країн, вимагати посилення санкцій проти Російської Федерації, просити військової та гуманітарної допомоги для України. Боріться за нас! Боріться разом із нами! І разом ми матимемо шанс зберегти цивілізований світ, зберегти мільйони життів, зберегти право кожної країни обирати свій шлях і майбутнє», – зауважив Всеволод Князєв.

Він наголосив, що першочерговими потребами України є: постачання зброї та техніки для військових, гуманітарна допомога цивільному населенню, відключення Росії від SWIFT, закриття неба над Україною, економічна підтримка, посилення персональних й економічних санкцій проти вищого керівництва Росії, Білорусі, а також проти російського бізнесу, який підтримує путінський режим. Без цих дій неможливо зупинити загибель військовослужбовців і мирного населення, безпрецедентні порушення прав і свобод людини та громадянина.

«Ми повинні зупинити війну. Росія здійснює геноцид Українського народу, скоює злочин проти людяності. Я звертаюся до вас, щоб врятувати цивілізований світ», – закликав Голова ВС.

Учасники зустрічі, Перший Президент Верховного суду Польщі та голови верховних судів країн Східної Європи, запевнили Всеволода Князєва у своїй готовності всіляко підтримувати Україну в цей надскладний для нас час. Зокрема, вони переадресували звернення Голови ВС керівникам урядів своїх країн і збирають у судах пожертвування на нашу армію. Також вони заявили про свою готовність допомагати у прийомі біженців, сприяти в організації відновлення роботи судів. Також спілкуватимуться з професійними асоціаціями у їхніх країнах, для того аби спільний голос проти російської агресії ставав гучнішим, для того аби зупинити війну в Україні.