flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна платить надзвичайно велику ціну за свій євроінтеграційний вибір

16 березня 2022, 14:42

15 березня 2022 року Голова Верховного Суду Всеволод Князєв узяв участь у семінарі Європейської мережі судових рад (The European Network of Councils for the Judiciary, ENCJ), присвяченому ситуації в Україні. Модератор зустрічі президент Європейської мережі судових рад Філіпо Донаті зазначив, що метою цього заходу є обговорення шляхів підтримки та допомоги народу України, які можуть надати судові інституції Європи, а також можливих наслідків війни для сусідніх країн.

У своєму виступі Всеволод Князєв насамперед подякував за підтримку, надану європейськими колегами народу України у цей складний час, та за ініціювання ENCJ цієї зустрічі. «Весь світ став свідком російського вторгнення в суверенну Україну. Землею, повітрям і морем були атаковані мирні українські міста та невинні українські люди. Росія вчиняє страшний злочин, порушує військове, міжнародне гуманітарне право та всі основоположні зобов’язання, цінності, принципи, свободи, які сповідувалися цивілізованим світом із тим, аби не повторити жахливих уроків останнього століття», – сказав він.

Голова ВС поінформував європейських колег про те, що результатом російського вторгнення є втрачені життя дітей, цивільних мешканців, зруйновані міста, інфраструктура, гуманітарна катастрофа виникла в багатьох містах і селах України. «Українська армія смілива й сильна, але вона буде сильнішою з вашою підтримкою. Я вдячний усьому демократичному світу, який стоїть зараз пліч-о-пліч з Україною», – заявив Всеволод Князєв.

Попри важку ситуацію суд не може відсторонитися від свого призначення, а права людини не можуть залишатися без судового захисту. Саме тому більшість судів України продовжують здійснювати правосуддя та розглядати всі категорії справ. Голова ВС повідомив, що 115 судів призупинили свою роботу, частина з них розташована на захоплених російськими військовими територіях, а судді цих судів перебувають у дуже небезпечному становищі. Від окупантів надходять погрози та пропозиції працювати на РФ, проте судді рішуче відмовляються від співпраці з окупантами. Є інформація про вбивство однієї судді апеляційного суду, з десятками інших суддів досі немає зв’язку, їхня доля залишається невідомою. Унаслідок ворожих атак зазнали серйозних пошкоджень чи руйнувань майже тридцять будівель судів.

Чимало суддів Верховного Суду, першої та апеляційної інстанцій узяли до рук зброю та захищають нашу землю. Ті, що не залучені до оборони, надають волонтерську допомогу. Судді ВС вирішили віддавати 60 % зарплати до завершення дії воєнного часу на потреби армії, судді першої та апеляційної інстанцій на неокупованих територіях також відгукнулися на цей заклик.

«Україна дійсно потребує допомоги зараз, адже багато людей залишилися без житла, без їжі, без речей, без грошей. Країни Європи справді роблять дуже багато, і я дуже вдячний вам за це. Проте треба розуміти, що Україна – лише перша ціль РФ в Європі. Тож разом ми маємо зробити все необхідне для зупинення російського вторгнення, для зупинення цієї війни», – закликав Всеволод Князєв.

Президент Судової ради Словаччини Ян Мазак заявив, що він шокований війною, яку розв’язала Росія проти суверенної України, виправдовуючи це надуманими причинами. Водночас він залишається враженим героїчною поведінкою військових української армії та народу України й саме тому оптимістично налаштований щодо майбутнього нашої країни.

Спікер нагадав, що Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу. На його думку, одним із пріоритетів членства в ЄС є незалежна, неупереджена судова система, і до цього Україна прагне вже давно. Проте зараз Україна переживає той час, коли право стає тихішим, а зброя – гучнішає. Ян Мазак запевнив, що Судова рада Словаччини, безсумнівно, підтримує Україну на її шляху до ЄС та готова надати необхідну підтримку.

Президент Судової ради Литви Сіджіта Руденайче сказала, що європейські та міжнародні демократичні інституції рішуче засудили російське вторгнення, висловили одноголосну підтримку Україні та пообіцяли допомогу в боротьбі з агресором. Адже вони розуміють, що своїми діями Росія не лише атакувала Україну, а й посягнула на міжнародне право, демократію, правовладдя та права людей.

«Наші нації пов’язані спільною історією, ми добре усвідомлюємо справжнє обличчя антидемократичного російського режиму. Ми добре розуміємо: якщо Путін досягне успіху, він на Україні не зупиниться. 19 днів Україна сміливо боронить свою землю і свою свободу. 19 днів мирні люди помирають в Україні, а гуманітарна криза поглиблюється. Сьогодні народ України захищає не тільки своє майбутнє, а й майбутнє Європи та цінності демократичного суспільства», – зауважила Сіджіта Руденайче.

Представниця Судової ради Латвії Солвіта Гарбацевіча, у своєму виступі зосередилася на тому, що може зробити Європейська мережа судових рад як інституція, і окремо на тому, що може зробити кожен із її представників. Щодо останнього, то, наприклад, збирати свідчення біженців, які стануть доказами в майбутніх кримінальних провадженнях. Що вони можуть зробити як мешканці ЄС? Пам'ятати про цінності, які сповідують, пам’ятати, що таке Європа і за що вона бореться, жертвувати гроші та допомагати біженцям з України. Але потрібно також моніторити інформаційний простір і навіть замислитися над тим, чий газ вони купують.

Підсумовуючи всі виступи, Всеволод Князєв подякував за надані пропозиції та підтвердив, що дійсно, деякі кроки можливо здійснити лише за спільного сприяння. Серед іншого, він попросив про підтримку України з процесом євроінтеграції. «Зараз для України немає іншого варіанта. Україна платить надзвичайно велику ціну за свій євроінтеграційний вибір. Ми боремося за це. Наші люди вмирають за цей вибір. Ми маємо бути в європейській сім’ї», – упевнений Голова ВС.