flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Збори суддів ВС в КАС переобрали суддів до ВП ВС

20 травня 2022, 17:39

20 травня 2022 року відбулися збори суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді, під час яких було вирішено низку нагальних питань.

За результатом таємного голосування збори суддів обрали до Великої Палати Верховного Суду з 21 травня 2022 року строком на три роки суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Тетяну Анцупову і Михайла Гриціва. Таким чином, ці судді переобрані до складу суддів ВП ВС на другий строк.

Перевибори провели у зв’язку з тим, що у суддів закінчувався трирічний термін перебування на цих посадах (ст. 45 Закону України «Про судоустрій і статус суддів»).

Також на зборах суддів одноголосно переобрали до складу об’єднаної палати КАС ВС з 21 травня 2022 року строком на три роки суддів цього суду Олену Калашнікову, Наталію Коваленко, Андрія Рибачука.

Крім цього, збори суддів унесли зміну до персонального складу постійних колегій суддів, резервних суддів для постійних колегій суддів у складі судових палат КАС ВС. А саме у складі судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян визначено персональний склад постійних колегій суддів не менше ніж із п'яти суддів, а також резервних суддів для цих постійних колегій суддів для розгляду адміністративних справ як судом апеляційної інстанції.

Таке рішення прийнято у зв’язку з тим, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій» (від 3 травня 2022 року № 2243-IX), який набув чинності з 18 травня 2022 року, внесено певні зміни до КАС України. Зокрема, Кодекс доповнено статтею 289-3 «Особливості провадження у справах за адміністративними позовами про заборону політичної партії», відповідно до ч. 6 якої судом апеляційної інстанції в адміністративній справі про заборону політичної партії є Верховний Суд у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з п'яти суддів.