flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Якість надання судових послуг залежить від удосконалення внутрішніх процесів у судах – Олена Кібенко

22 травня 2023, 16:22

Впровадження стратегій розвитку судів та застосування найкращих практик судового адміністрування допоможуть вистояти судовій системі у важких ситуаціях і сформувати такі процеси у Верховному Суді, які запобігатимуть будь-яким ризикам, включно з корупційними. На цьому наголосила суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Олена Кібенко під час круглого столу «Майданчик добрих практик судового адміністрування: розбудова онлайн-платформи».

Спікерка поділилася, що робоча група Верховного Суду зі стратегічного розвитку, працюючи над планом розвитку ВС на найближчі п’ять років, стикалася з браком інформації щодо відповідного досвіду судів інших країн. Саме тому, на переконання Олени Кібенко, створення відкритого майданчика для ознайомлення з найкращими практиками й підходами в управлінні судами є вкрай необхідним. Це важливий крок для всіх судів України.

«Якщо протягом років практики в судах не змінюються, внутрішні процеси не вдосконалюються, а нові люди не приходять у систему, то і якість надання судових послуг буде неналежною», – акцентувала суддя. Вона зазначила, що діяльність проєкту ЄС «Право-Justice», зокрема впровадження ініціативи «Модельні суди», спрямована на те, щоб кожен суд щодня замислювався над тим, що можна покращити у своїй діяльності. Тож Олена Кібенко подякувала проєкту за підтримку українських судів у цьому напрямі й надання можливостей для подальшого обміну досвідом.

Під час круглого столу експерти проєкту ЄС «Право-Justice» презентували онлайн-платформу «Модельні суди: Майданчик добрих практик». Цей інформаційний та навчальний вебресурс, призначений для всіх судів відповідно до їхніх потреб в умовах воєнного стану та післявоєнної відбудови, об’єднує напрацювання міжнародних проєктів, які були розроблені, щоб забезпечити більшу орієнтованість на користувачів послуг під час здійснення правосуддя в Україні. За словами експертів, платформа надасть можливість судам поділитися найкращими практиками судового управління в таких сферах судового адміністрування, як клієнтоорієнтованість, судове адміністрування, безпека суду, робота з вразливими категоріями відвідувачів суду, комунікація, управління кадрами. Також представники проєкту ЄС «Право-Justice» розповіли про напрацювання та плани щодо міжнародної підтримки у впровадженні найкращих практик судового адміністрування.

Захід організував проєкт ЄС «Право-Justice» спільно з Державною судовою адміністрацією України та ГО «Всеукраїнська асоціація працівників судів».