flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС проаналізували актуальні питання міжнародного приватного права в контексті національного судочинства

04 травня 2023, 15:19

Глобальні процеси, підтвердження Україною незворотності європейського та євроатлантичного курсу, а також збройна агресія росії і потреба ефективно їй протидіяти додали нових викликів та актуалізували питання міжнародного приватного права в національному судочинстві.

Про це йшлося під час конференції на тему «Міжнародне приватне право у національному судочинстві», організованій Українською асоціацією міжнародного права спільно з Верховним Судом та Британським інститутом міжнародного та порівняльного права. Участь у заході взяли суддя Великої Палати Верховного Суду Костянтин Пільков, суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді Олена Кібенко і суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Юлія Черняк. Модератором вступної сесії виступила д. ю. н., професор, науковий співробітник Британської академії у Британському інституті міжнародного та порівняльного права Тетяна Анцупова.

Вітаючи учасників конференції, д. ю. н., Президент Української асоціації міжнародного права Ольга Буткевич зазначила про те, що міжнародне приватне право у національному судочинстві стикається з новими викликами, пов’язаними з рекодифікацією цивільного законодавства, адаптацією цивільного процесу до сучасних вимог, виконанням рішень іноземних судів. «Реалії останніх дев’яти років і агресія росії проти України накладають відбиток на всі галузі права, не є винятком і міжнародне приватне право, як і цивілістика загалом», – сказала спікерка, акцентувавши на важливості дослідження питання застосування міжнародного приватного права національними судами та пошукові шляхів для відшкодування агресором завданих збитків.

Голова Верховного суду Великої Британії (2012–2017), Президент BIICL Девід Ньюбергер у своєму вітальному слові висловив повагу і подяку суддям, юристам і науковцям України, які навіть в умовах війни утверджують правовладдя, гарантують право на справедливий суд і захист прав людини. Він розповів про свій багаторічний досвід співпраці з українськими інституціями й наголосив на тому, що великим викликом для України є відмова від радянського спадку і зміна ментальності цілої країни, але рішучість суддів, політиків і громадянського суспільства цього досягти – вражає.

Олена Кібенко, вітаючи учасників конференції від імені Верховного Суду, пригадала, як на початку 90-х років починала викладати міжнародне приватне право. Тоді це була дещо відірвана від життя дисципліна, вивчення якої базувалося переважно на іноземних судових прецедентах. Сьогодні, на думку судді, ситуація кардинально змінилася: за умов глобальної інтеграції, руху України до ЄС норми міжнародного приватного права активно застосовуються українськими судами. Спікерка звернула увагу, що міжнародне приватне право відіграє ключову роль і для вирішення питань, спровокованих збройною агресією росії проти України.

Також Олена Кібенко виступила з доповіддю «Як дотриматися розумних строків розгляду справи за участі нерезидентів: практичні проблеми застосування Гаазької конвенції про вручення судових та позасудових документів 1965 року». У своєму виступі суддя проаналізувала постанови КГС ВС від 29 квітня 2022 року у cправі № 905/830/21, від 21 грудня 2022 року у справі № 905/947/21. Із презентацією доповідачки можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3LQREc9.

Костянтин Пільков зазначив про те, що значення захисту основоположних прав людини протягом останніх років настільки змінилося, що набуло ваги універсального звичаю в міжнародному праві, який може становити окрему підставу для обмеження суверенітету держави-агресора. Також він поділився міркуваннями щодо філософії розвитку законодавства в процесі рекодифікації цивільного законодавства, зокрема зупинився на дилемі вибору законодавцем підходу до регулювання відносин – деталізовані правила чи загальні принципи (стандарти).

Збройна агресія росія проти України призвела до великої хвилі міграції, структурно в якій переважають жінки і діти. Безпрецедентні масштаби дитячої міграції помітила навіть Європейська комісія, яка в офіційному комюніке розглянула цей факт як юридичний виклик, що стоїть перед державами – членами ЄС. На цьому наголосила суддя ВС Юлія Черняк.

За її словами, одним із правових наслідків міграції дітей є велика кількість міжнародних сімейних спорів, які на сьогодні вирішуються в юрисдикційних органах різних держав світу. У своїй доповіді спікерка зосередилася на актуальних питаннях про розмежування юрисдикції, міжнародного цивільного процесу і вибору права, що застосовується у відносинах, які мають транскордонний характер, між батьками й дітьми. Також доповідачка висвітлила специфіку застосування механізму, визначеного Гаазькою Конвенцією про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей у судовій практиці.

З відеозаписом конференції можна ознайомитися за посиланням: https://cutt.ly/q59l8qA.