flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Справи про злочини, пов’язані із сексуальним насильством в умовах збройного конфлікту: суддя ВС ознайомилася з міжнародним досвідом із цих питань

02 травня 2023, 14:32

Наприкінці квітня 2023 року в межах проєкту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною» у співпраці з Національною школою суддів України та Громадською організацією «Ла Страда – Україна» відбувся навчальний візит української делегації суддів і працівників НШС України до Республіки Хорватія. Верховний Суд представляла суддя ВС у Касаційному кримінальному суді Наталія Марчук.

Учасники візиту вивчали міжнародний досвід щодо досудового розслідування та судового розгляду справ про злочини, пов’язані із сексуальним насильством в умовах збройного конфлікту, розробляли навчальний курс із цієї тематики.

У Міністерстві юстиції Республіки Хорватія українська делегація ознайомилася з організацією системи правосуддя в країні; у Міністерстві у справах ветеранів війни – з порядком надання державної допомоги жертвам сексуального насильства під час війни 1991–1995 років; в Офісі Державного прокурора Республіки Хорватія – з особливостями досудового розслідування воєнних злочинів, у тому числі пов’язаних із сексуальним насильством в умовах війни; в Академії правосуддя – з організацією навчання кандидатів на посаду судді та підвищення кваліфікації суддів. Учасники візиту зустрілися і з представниками Громадської організації «ROSA» – центру підтримки жінок – жертв війни, які розповіли про те, як співпрацюють громадські організації з підтримки жертв сексуального насильства під час війни та органи правосуддя.

Відвідуючи судові установи Республіки Хорватія – Вищий кримінальний суд, суди кантону Загреб і кантону Осієк, члени української делегації дізналися від хорватських суддів про їхній практичний досвід судового розгляду кримінальних справ щодо воєнних злочинів та про діяльність відділів судів з надання допомоги постраждалим і свідкам у справах про особливо тяжкі злочини та супроводження їх під час судового провадження.

До складу української делегації також увійшли судді місцевих та апеляційного судів, представники ГО «Ла Страда – Україна», співробітники НШС України.