flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Без створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України джерело зла може залишитися непокараним

01 травня 2023, 15:17

Російська армія продовжує здійснювати геноцид Українського народу. Порушення росією норм міжнародного гуманітарного права видно неозброєним оком: зруйновані міста й села, ракетні удари по житлових будинках, школах, лікарнях, церквах, дитячих майданчиках, жорстокі вбивства цивільних, зокрема жінок і дітей, насильницьке переміщення мирних жителів та знущання над полоненими. Лише за час повномасштабного вторгнення рф до України Офіс Генерального прокурора станом на 25 квітня 2023 року зареєстрував понад 82 тис. злочинів агресії і воєнних злочинів та більш ніж 17 тис. злочинів проти національної безпеки. Про це під час спеціального заходу «Право на справедливий судовий розгляд у справах про воєнні злочини: стандарти, виклики та належна практика» розповів суддя Великої Палати Верховного Суду Дмитро Гудима.

Серед основних викликів, які стоять перед слідчими та прокурорами під час досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів, за словами спікера, – відсутність доступу до місця вчинення злочину, неможливість вчасного проведення необхідних первинних слідчих і процесуальних дій, допиту жертв і свідків, які перебувають на тимчасово окупованих територіях або насильно переміщені до рф.

Дмитро Гудима також навів статистику найпоширеніших воєнних злочинів, вчинених російськими військовими, за областями України. Згідно із цими даними найбільше таких злочинів російська армія вчинила на території Харківської, Херсонської, Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської і Київської областей.

Судова влада теж зазнала руйнівного впливу через збройну агресію рф проти України. На сьогодні, як зазначив суддя ВП ВС, 87 апеляційних та місцевих судів (11 %) не здійснюють правосуддя, а 99 приміщень судів (13 %) пошкоджено або повністю зруйновано. Частина суддів і працівників апаратів судів, зокрема Верховного Суду, долучилися до лав ЗСУ. Інші – допомагають українській армії та постраждалим від війни. «Проте навіть в умовах воєнного стану й бойових дій українські суди роблять усе можливе, щоб забезпечити швидкий і справедливий розгляд справ», – наголосив Дмитро Гудима.

Національна правова система може подолати багато викликів. Водночас, на переконання доповідача, в аспекті покарання за злочин агресії можливості національної правової системи щодо переслідування наділеної відповідним імунітетом «великої риби» обмежені. Також обмежені й можливості міжнародних інституцій. Тому, як зауважив Дмитро Гудима, створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України є нагальною потребою. Саме навколо цієї мети мають об’єднатися зусилля міжнародних та українських інституцій і громадянського суспільства. Адже, за висловлюванням Леонардо да Вінчі, хто не карає зла, той сприяє його здійсненню.

Захід відбувся у Відні (Австрія) в межах Додаткової наради з людського виміру на тему «Катування та інші серйозні порушення міжнародного гуманітарного права та грубі порушення міжнародного права прав людини», організованої Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини.