flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обмін досвідом: судді Верховного Суду взяли участь у міжнародній конференції в Гаазі щодо воєнних злочинів

26 квітня 2023, 13:00

Розгляд переважної кількості кримінальних проваджень, скоєних російською армією в Україні, лягає на плечі національних судів. Для ефективного розгляду цих проваджень судді України ретельно вивчають положення міжнародних договорів та практику міжнародних судів і трибуналів для того, щоб російські загарбники були покарані за кожен скоєний злочин, а справедливість була встановлена для всіх, хто постраждав від рук російського агресора.

Задля обміну досвідом розгляду справ про воєнні злочини делегація суддів України перебувала з навчальним візитом у місті Гаага (Нідерланди). До складу делегації увійшли суддя Великої Палати Верховного Суду Костянтин Пільков, судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Микола Мазур, Надія Стефанів та четверо суддів місцевих судів.

Програма візиту передбачала участь українських суддів у міжнародній конференції з розгляду справ про міжнародні злочини, організованій Бюро з міжнародних злочинів Окружного суду Гааги в Нідерландах. До конференції онлайн долучилися також інші судді Верховного Суду. Мета заходу – обмін кращими практиками розгляду справ про воєнні злочини національними судами та створення європейської мережі суддів, які розглядають справи про міжнародні злочини в національних судах.

Під час конференції наголошувалося на тому, що правосуддя має вершитися навіть у найскладніших умовах та під час найбільших викликів. У перший день заходу судді з Нідерландів, Німеччини та Боснії і Герцеговини розповіли про п’ять кейсів, які стосувалися воєнних злочинів в Іраку, злочинів проти людяності у Сирії, геноциду проти єзидів, рабства, а також щодо командної відповідальності.

Судді з України виступили з презентацією, присвяченою міжнародному збройному конфліктові. Так, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова розповіла про умови, в яких функціонує судова система України, основні виклики російської агресії та зміни до кримінального матеріального і процесуального законодавства, які були внесені після повномасштабного вторгнення росії. «Попри війну, що триває, судді України продовжують працювати та здійснювати правосуддя. Формування національної судової практики щодо воєнних злочинів і міжнародних злочинів, забезпечення ефективного судового розгляду та призначення справедливого покарання винним є найважливішим завданням для кожного українського судді», – зазначила Ірина Шаповалова.

Суддя ВС Микола Мазур наголосив на тому, що 24 лютого 2022 року росія почала масові бомбардування українських міст і широкомасштабний наступ, але її агресія розпочалася задовго до того – 2014 року, коли було анексовано Крим та розпочато збройний конфлікт на сході України. До повномасштабного вторгнення росія не визнавала своєї участі в цих подіях, а незаконні збройні формування, що діяли на окупованих територіях, не ідентифікували себе як частину російської армії. Саме тому Окружний суд Гааги у справі про катастрофу малайзійського літака «Боїнг-777» рейсу MH17, який 2014 року збили на Донеччині, констатував, що представники так званої ДНР не мають імунітету від кримінального переслідування згідно з міжнародним гуманітарним правом. Так само до лютого 2022 року учасники незаконних збройних формувань притягувалися на території України до відповідальності за різні злочини (наприклад, за участь у таких формуваннях, вчинення терористичних актів, незаконне зберігання зброї тощо). У цей період було винесено лише декілька вироків, які стосувалися воєнних злочинів.

«Після початку повномасштабного вторгнення росії ситуація докорінно змінилася. Хоча перші свідчення про воєнні злочини з боку російських військових з’явилися в перші дні, але справжній масштаб цих злочинів став очевидним лише після звільнення Київщини. У 2022 році в Україні з’явилася велика кількість проваджень, пов’язаних із воєнними злочинами», – сказав Микола Мазур.

За його словами, численні задокументовані факти свідчать про те, що скоєні воєнні злочини не обмежувалися окремими епізодами, російські військові стали широко застосовувати страшні та масові воєнні злочини. Суддя ВС навів деякі приклади, серед яких – страти українських військовополонених і напади на цивільних осіб; незаконні позбавлення волі й захоплення заручників; катування та інше жорстоке поводження; зґвалтування та інші форми сексуального насильства; напади чи бомбардування будь-якими засобами міст, селищ, житла і будівель, які не захищені та не є воєнними об’єктами; умисні напади на цивільні об’єкти, що не є воєнними цілями; невибіркові обстріли. «Масовим явищем на багатьох окупованих територіях є знищення та привласнення майна, пограбування мирного населення», – акцентував суддя ВС. Він додав про те, що у 2022 році суди України ухвалили 25 вироків щодо воєнних злочинів – це невелика цифра, якщо порівняти із загальною кількістю злочинів, адже ця категорія злочинів потребує тривалого й ретельного розслідування. Суддя проаналізував деякі з таких вироків, а також зупинився на кримінальному законодавстві, яке регулює ці питання.

«В Україні кримінальна відповідальність за воєнні злочини передбачена ст. 438 КК України. На додаток до тих дій, які безпосередньо зазначені в цій правовій нормі, злочином визнаються інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Це вимагає від українських суддів проводити ретельний аналіз положень міжнародних договорів і практики міжнародних трибуналів. Ми зацікавлені у вивченні прецедентної практики щодо таких злочинів в інших юрисдикціях», – зауважив Микола Мазур.

Другого дня на міжнародній конференції ішлося про те, що сучасний світ кидає такі виклики, які неможливо вирішити виключно національними інструментами, тож для цього існують міжнародні механізми. Виступаючи зі вступним словом, міський голова Гааги тепло привітав делегацію з України, запевнив у підтримці українського народу і в тому, що вони зроблять усе від них залежне, щоб допомогти у встановленні справедливості жертвам російської агресії і воєнних злочинів, скоєних військовими рф.

Перша панельна дискусія конференції була присвячена шкоді довкіллю та міжнародному (кримінальному) праву. Судді з України зазначили, що збройна агресія росії завдає руйнівного впливу на довкілля, а в національних судах очікується низка справ, пов’язаних із згубним впливом війни на навколишнє середовище. У межах цієї панелі, серед іншого, обговорювали типи доказів, які можуть бути використані для доведення завдання шкоди довкіллю.

На другому панельному обговоренні йшлося про концепцію та роль культури під час судових проваджень у справах про міжнародні кримінальні злочини. У фокусі третьої панельної дискусії була допомога, підтримка та оцінювання показань травматизованих свідків. Зокрема, обговорили ситуації, коли свідками злочинів збройної агресії ставали самі судді. Останню, четверту панель, присвятили збору, аналізу та верифікації цифрових доказів воєнних злочинів із відкритих джерел.

Окрім того, в межах візиту до Гааги судді з України відвідали Міжнародний кримінальний суд, де обговорили питання взаємодії національних і міжнародних органів правосуддя, вплив практики МКС на національні судові провадження щодо основних міжнародних злочинів.

Під час відвідування Євроюсту, європейського агентства зі співпраці із судовими та прокурорськими органами країн – членів ЄС судді зустрілися з представником України в цій організації, обговорили доступні механізми взаємодії в питанні одержання доказів у справах про міжнародні злочини, а також офіційної інформації про встановлені у країнах – учасницях Євроюсту процедури одержання доказів.

У межах візиту відбулася зустріч у Раді з правосуддя Нідерландів, де українські судді обмінялися з іноземними колегами досвідом організації судової влади, практикою вирішення кадрових питань, підходами до професійної суддівської етики та доброчесності. Під час зустрічі у Верховному суді Нідерландів суддя цього суду обговорив з українськими колегами проблемні питання здійснення правосуддя в міжнародних злочинах.

Члени делегації зустрілися і з очільником Посольства України в Королівстві Нідерланди, а також із представниками Asser Institute, який є провідною науковою та експертною установою в питаннях міжнародного та європейського права.

Візит організувала програма USAID «Справедливість для всіх» у співпраці з Asser Institute.