flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС відкритий до співпраці, яка допоможе імплементувати європейські стандарти правосуддя в національну правову систему

25 квітня 2023, 16:47

Про це в. о. Голови Верховного Суду, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович сказав під час круглого столу, присвяченого презентації Висновку № 25 (2022) Консультативної ради європейських суддів про свободу вираження поглядів суддів.

Очільник суду підкреслив важливість такого документа для всієї судової системи України, адже суддівство – це не просто професія, а стиль життя. Судді повинні розуміти, що увага суспільства прикута до них постійно, навіть поза межами суду. Він також акцентував на затребуваності висновків КРЄС, адже українські правники активно використовують їх у своїй роботі. Наприклад, часто судді у своїх рішеннях, здебільшого у справах адміністративної юрисдикції, посилаються на висновки КРЄС та ЄСПЛ.

Доповідач зауважив, що зазначений Висновок КРЄС може стати дороговказом, який дасть можливість побачити чіткі критерії свободи вираження поглядів суддів у питаннях, що стосуються не лише роботи судової влади, а й інших тем, які можуть викликати потенційний суспільний інтерес. Таким чином судді отримають рекомендації щодо того, які параметри варто враховувати при суспільному висвітленні того чи іншого питання.

У своєму виступі Михайло Смокович також наголосив на необхідності дотримання суддями принципу стриманості та поміркованості у своїх висловлюваннях. Це допоможе уникнути порушення незалежності, неупередженості суду чи втрати суспільної довіри до судової влади. Крім того, обов’язковим є проведення відповідного фахового навчання не лише для діючих суддів, а й для кандидатів у судді.

Суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді, голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, заступник представника в КРЄС Єгор Краснов також вважає необхідним проведення органами суддівського самоврядування заходів щодо підвищення обізнаності та надання фахової допомоги суддям про свободу висловлення. Водночас він нагадав, що питання, які обговорюються у Висновку КРЄС № 25 (2022), і подальші рекомендації щодо їх вирішення певною мірою вже використовуються українськими суддями, оскільки регулюються національним законодавством, містяться в окремих нормативно-правових актах та в Кодексі суддівської етики.

«Ухвалення Висновку КРЄС про свободу вираження поглядів суддів дає нове бачення питань, над якими ми вже замислювалися, працюючи над оновленням Кодексу суддівської етики», – сказав Єгор Краснов. Він висловив упевненість, що оновлений Кодекс суддівської етики враховуватиме найкращі європейські практики із зазначеного питання.

У межах заходу учасники обговорили шляхи імплементації Висновку КРЄС № 25 (2022) в Україні. Увагу також приділили особливостям комунікації українських суддів у соціальних мережах в умовах війни, та тому, який вплив можуть мати їхні висловлювання на розгляд ними справ у майбутньому.

До круглого столу долучилися судді Верховного Суду, Конституційного Суду України, апеляційних та місцевих судів, представники Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Національної школи суддів України, Державної судової адміністрації України, Комітету Верховної Ради з питань правової політики, Міністерства юстиції України, експерти Ради Європи і КРЄС, а також науковці та представники громадських організацій.

З Висновком КРЄС можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3L8tKY3.

Захід організований спільно Верховним Судом та відділом програм співробітництва Ради Європи в межах проєкту «Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду».