flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення єдності судової практики у провадженнях про корупційні кримінальні правопорушення залишається дуже важливим

21 березня 2023, 15:00

На цьому наголосив голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко під час відкриття першого дня підготовки суддів Вищого антикорупційного суду.

Станіслав Кравченко зауважив, що через війну вже понад рік суди України працюють у надзвичайно складних умовах. Крім того, внесення низки законодавчих коректив, зокрема до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України, змінює роботу судів і сталу судову практику.

Голова ККС ВС нагадав, що правосуддя на території, на якій уведено воєнний стан, здійснюється лише судами. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. Також в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень і в спосіб, визначені Конституцією України та законами України. Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені. Про це зазначено в Законі України «Про правий режим воєнного стану».

За словами Станіслава Кравченка, незважаючи на складну ситуацію, суди України, сповідуючи принцип верховенства права, самовіддано виконують покладені на них обов’язки і, переживаючи небачені прояви злочинної діяльності окупантів на нашій території, забезпечують дотримання прав та свобод людини і громадянина, зокрема права на доступ до правосуддя.

Голова ККС ВС сказав, що попри воєнний стан корупція не зникла, й сьогодні фіксуються численні порушення, пов’язані з блоком питань щодо ухилення від мобілізації, а також порушення у сфері надання гуманітарної допомоги.

Зважаючи на це, наголосив Станіслав Кравченко, нині тема боротьби з корупцією не перестає бути актуальною, а відповідно й питання забезпечення єдності судової практики при розгляді кримінальних проваджень щодо корупційних кримінальних правопорушень залишається дуже важливим. Тому під час навчання необхідно знайти спільний знаменник у проблемних питаннях судової практики та запропонувати підходи, які використовуватимуться вже завтра в судових рішеннях у кримінальних провадженнях про корупційні кримінальні правопорушення.

Секретар Першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Антонюк також звернула увагу на те, що в період війни корупція як корозійне явище не перестала існувати, а боротьба з нею в цей час посилилася. І сьогодні ця боротьба потребує ще більшої активізації державних структур для подолання такого негативного явища. Адже зараз Україна перебуває на шляху до ЄС, і однією з вимог, які ставляться до нашої держави, є дієва та результативна боротьба з корупцією.

За словами Наталії Антонюк, під час розгляду кримінальних проваджень щодо корупційних кримінальних правопорушень потрібно зважати на певні особливості цієї категорії справ у питаннях доказування, ведення судових процесів тощо. Зокрема, у процесі збирання доказів правоохоронні органи повинні дотримуватися вимог КПК України та відповідного балансу, щоб не втручатися в приватне життя людини, у тій частині, яка не стосується вчинення нею кримінального правопорушення.

Також, наголосила секретар Першої судової палати ККС ВС, важливим є те, що під час підготовки суддів ВАКС йтиметься і про нові виклики: наприклад, висвітлюватиметься питання щодо неправомірної вигоди у вигляді криптовалюти, розслідування таких справ, розуміння суддями, як буде встановлений зв'язок між особою, яка передавала неправомірну вигоду у вигляді криптовалюти, та її одержувачем.

Акцент на таких нових питаннях, які виникають під час розгляду кримінальних проваджень щодо кримінально караних корупційних правопорушень, та їх обговорення допоможуть сформувати уніфіковані підходи до забезпечення єдності практики.

Крім того, у перший день навчання суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Аркадій Бущенко розповів про особливості обрання запобіжного заходу обвинуваченому до набрання вироком законної сили. 

Підготовка суддів Вищого антикорупційного суду організована Національною школою суддів України спільно з Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу в Україні, Німецьким фондом міжнародного правового співробітництва, проєктом Ради Європи «Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України», проєктом USAID «Справедливість для всіх».