flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пленум ВС звернувся до КСУ з конституційним поданням, затвердив інформацію про роботу НКР при ВС та оновив її склад

03 березня 2023, 16:30

На засіданні 3 березня 2023 року Пленум Верховного Суду постановив звернутися до Конституційного Суду України з поданням щодо конституційності п. 1 ч. 1 ст. 40 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Зазначеним положенням Закону встановлено, що страхові виплати і надання соціальних послуг припиняються, зокрема, на час проживання потерпілого за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. У постанові Верховного Суду від 25 листопада 2020 року у справі № 234/9296/17 Касаційний цивільний суд дійшов висновку, що ця норма суперечить низці положень Основного Закону. На цьому наголосив суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Євгеній Краснощоков, доповідаючи із цього питання.

У цій постанові Верховний Суд визнав відмову у відновленні страхових виплат, призначених позивачеві безстроково у зв’язку з трудовим каліцтвом, лише за самим фактом проживання позивача в іншій державі, з якою Україна не підписала міжнародний договір про страхові виплати й надання соціальних послуг, необґрунтованою і такою, що порушує конституційні гарантії позивача на соціальне забезпечення у зв’язку з втратою працездатності.

Окрім того, Пленум ВС відмовив у внесенні подань до КСУ щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень:

– п. 2 розд. II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 3 липня 2018 року № 2478-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування»;

– п. 4 ст. 16-3 Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»;

– ч. 3 ст. 87 Закону України від 10 грудня 2015 року № 889-VІІІ «Про державну службу» України в редакції Закону України від 14 січня 2020 року № 440-ІХ.

Суддя Великої Палати ВС, вчений секретар Науково-консультативної ради при Верховному Суді Леонід Лобойко поінформував Пленум ВС про роботу НКР при ВС у 2020–2022 роках.

За словами доповідача, Науково-консультативна рада, до складу якої входять авторитетні науковці в галузі права, стала дієвим та ефективним дорадчим органом Верховного Суду, що робить вагомий внесок у виконання ВС одного з основних завдань – забезпечення єдності судової практики.

Упродовж 2020–2022 років судді Верховного Суду надіслали до Науково-консультативної ради 335 запитів, на які науковці підготували 1 265 висновків. Доповідач зазначив, що за ці три роки не виникало ситуацій, коли б судді не отримували відповідей на свої запитання у зв’язку з відсутністю в НКР відповідного фахівця.

«Повномасштабна війна внесла свої корективи: деякі члени НКР звернулися з проханням не надсилати їм запити до скасування воєнного стану. Однак це істотно не вплинуло на функціонування Науково-консультативної ради як інституції», – запевнив Леонід Лобойко.

Пленум ВС, заслухавши доповідь секретаря Пленуму Дмитра Луспеника, затвердив новий склад Науково-консультативної ради при Верховному Суді. До оновленого складу НКР при ВС ввійшло 133 висококваліфіковані фахівці у сфері права для підготовки наукових висновків з питань діяльності Верховного Суду, що потребують наукового забезпечення.

Вченим секретарем Науково-консультативної ради при Верховному Суді було обрано Олега Ткачука, доктора юридичних наук, доцента, суддю ВП ВС.

Окрім того, заслухавши та обговоривши доповідь секретаря Пленуму Верховного Суду Дмитра Луспеника, керуючись п. 11 ч. 2 ст. 46 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», Пленум ВС створив робочу групу про внесення змін до Регламенту Пленуму Верховного Суду. За словами доповідача, діяльність робочої групи буде спрямована, зокрема, на вирішення питань щодо процедури розгляду конституційних подань.