flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

365 днів боротьби

24 лютого 2023, 09:00

Шановні судді та працівники апаратів судів! Шановні громадяни! Шановні міжнародні партнери України!

 

Минув рік із того дня, як мирні українські міста і села здригнулися від бомбардувань та вибухів, а в родину кожного з нас прийшли страшні слова – повномасштабна війна.

Минуле знає багато підступних прикладів, коли сусід без будь-яких причин ішов війною на сусіда, вбиваючи його родину й забираючи його майно. Але цивілізований світ роками думав, що часи варварства залишилися тільки в книжках світової історії. На жаль, минулого року ми дізналися, що світ помилився: варвари живуть уздовж багатьох кілометрів українського кордону і прийшли на наші землі вчиняти злочини та сіяти смерть.

Ірпінь і Буча, Бахмут і Маріуполь, Херсон і Харків, Запоріжжя і Миколаїв, Дніпро, Вінниця, Одеса, Кременчук, Київ… Маленькі міста і великі села, лікарні і школи, багатоповерхівки і мальовничі сади, електростанції і СТО, заводи і церкви, університети і суди… Ліси і поля, військові і цивільні, жінки і діти, домашні улюбленці і дикі тварини… Не вистачає слів, щоб перерахувати всі смерті, всі руйнування, весь біль…

Та Україна вистояла й щосекунди дає відсіч російським загарбникам. Саме загарбникам та варварам, адже військові ніколи б не вчинили тих страшних злочинів, які десятками тисяч фіксують наші колеги з прокуратури, ДБР, Національної поліції, інших правоохоронних органів. Військові в будь-якій цивілізованій країні мають честь і гідність. Російські найманці не мають жодних цінностей, окрім чорних пакетів, у яких їх тисячами ховають.

Україна перемагає на полі бою і веде війну за свободу та справедливість. Хтось із загарбників уже отримав вирок українського суду в Києві, Полтаві чи Дніпрі. Чиїсь злочини ще розслідують українські прокурори або прокурори Міжнародного кримінального суду. А для певної категорії злочинців ще буде створено окремий міжнародний трибунал. Жоден воєнний злочин не залишиться без уваги та покарання, навіть якщо для цього доведеться витратити не один рік.

Судова система гідно долає всі труднощі цієї війни, продовжуючи відправляти правосуддя іменем України на кожному сантиметрі підконтрольної Україні території. За минулий рік суди розглянули майже три мільйони справ – від дрібних проступків до вироків російським нелюдам.

Я вдячний кожному судді, кожному працівнику апаратів судів за вашу роботу під час тривог і блекаутів, подекуди в напівзруйнованих судах, з надмірним навантаженням та суттєвим браком фінансування. Кожен із вас своїм прикладом і на своєму місці наближає нашу Перемогу. Кожен із вас повертає тисячам наших громадян віру в правду і справедливість.

Особливо хотілося б відзначити наших суддів та працівників апаратів судів, які змінили теплі кабінети на холодні окопи, а чисті мантії і костюми на форму ЗСУ, носити яку сьогодні є найбільшою честю.

Вірю, що незабаром над кожним клаптиком нашої землі від Ужгорода до Луганська, від Чернігова до Севастополя замайорить синьо-жовтий прапор.

Дякуємо нашим мужнім воїнам і безстрашним лікарям, дякуємо натхненним вчителям та волонтерам, дякуємо кожному, хто вдень і вночі крок за кроком іде стежкою Перемоги.

Окремо дякуємо нашим міжнародним партнерам. Без вас наша велика Перемога неможлива.

Слава Україні! Слава кожному нашому герою! Разом переможемо!

 

Голова Верховного Суду

Всеволод Князєв