flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді підбили підсумки роботи за 2021–2022 роки

17 лютого 2023, 17:28

«Сьогодні ми підбиваємо підсумки не тільки найскладнішого для України року, а й узагальнюємо перші п’ять років роботи Верховного Суду. За цей період Суд, як і світ загалом, зіткнувся з безпрецедентними викликами: пандемією COVID-19 у 2020–2021 роках та агресивною повномасштабною війною, яку 24 лютого 2022 року розпочала росія», – зазначив Голова Верховного Суду Всеволод Князєв під час засідання Пленуму ВС 17 лютого 2023 року.

За словами очільника ВС, упродовж перших чотирьох років роботи Суду його пріоритетними завданнями були забезпечення єдності судової практики, правової визначеності й підвищення рівня довіри громадян до судової влади. Із початком повномасштабної війни до цих завдань додалися здійснення безперервного відправлення правосуддя та захист прав і свобод громадян попри воєнні дії та окупацію частини українських територій, а також забезпечення безпеки всіх учасників судових процесів.

«Зараз можна констатувати, що Верховний Суд і судова система загалом завдяки нашій лідерській ролі впоралися із цими завданнями», – переконаний Голова ВС.

Всеволод Князєв повідомив, що за минулий рік до судів надійшло 2 млн 857 тис. справ, а розглянуто було 2 млн 969 тис. При цьому ВС отримав майже 66 тис. справ, а розглянув близько 71 тис. Порівняно з 2021 роком надходження справ по судовій системі загалом зменшилося на 34,3 %, а кількість розглянутих справ скоротилася на 29 %. Така динаміка зумовлена, зокрема, демографічною ситуацією в країні.

Також очільник ВС окреслив завдання, котрі ставить перед собою Верховний Суд на майбутнє. Ключове з них з огляду на отримання Україною статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу – налагодження взаємодії та комунікації із Судом ЄС і верховними судами країн – членів ЄС. Всеволод Князєв акцентував на тому, що значущим кроком у процесі євроінтеграції України стало отримання Верховним Судом статусу Спостерігача в Мережі голів верховних судів країн – членів ЄС.

Голова ВС додав, що цілі Верховного Суду на 2023 рік залишаються незмінними: насамперед це – забезпечення правової визначеності й посилення судового захисту прав і свобод громадян, сприяння судам у розгляді кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів та злочинів проти основ національної безпеки. У пріоритеті також безпека всіх учасників судових процесів, єдність судової практики й підвищення довіри до суду. Водночас перед судовою системою стоїть завдання якнайшвидше відновити роботу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України і вирішити кадрові проблеми в судах першої та апеляційної інстанцій.

«Дякую кожному за відданість Суду й нашій непростій справі. Разом ми здолали багато труднощів і достойно пережили надважкий рік війни. Сьогодні перед Судом та судовою системою стоять не менш серйозні виклики. Але попереду наша Перемога, завершення судової реформи і відбудова України. Разом ми обов’язково переможемо й усе здолаємо!» – наголосив Всеволод Князєв.

Секретар Великої Палати ВС Віталій Уркевич повідомив, що у 2022 році на її розгляд надійшло 391 процесуальне звернення, близько 50 % з них – у справах адміністративної юрисдикції, 12 % – у господарських справах, 18 % – у кримінальних провадженнях і 30 % – у справах цивільної юрисдикції. Загалом надходження справ у 2022 році скоротилося на 65 % у порівнянні із 2021 роком.

Касаційні суди передали на розгляд Великої Палати ВС 128 справ, що майже вдвічі менше, ніж роком раніше. Підставою для такої передачі у 44 випадках була необхідність відступити від практики того чи іншого касаційного суду і в 17 – від висновків ВП ВС. Крім того, 50 справ містили виключні правові проблеми, а в 13 справах поставало питання щодо порушення предметної юрисдикції.

До того ж торік на розгляді Великої Палати ВС перебувало 53 заяви про перегляд судових рішень за виключними обставинами: у справах кримінальної юрисдикції – 35 звернень, в адміністративних справах – 10, у цивільних – 5, а в господарських – 2.

Усього за рік ВП ВС розглянула 383 процесуальні звернення в усіх юрисдикціях, з них 196 – з ухваленням рішення по суті.

«Справи, що надходять на розгляд Великої Палати ВС, характеризуються значною складністю, у багатьох із них судді висловлюють окремі думки, що є наслідком тривалих дискусій та обговорень. Так, за попередній рік було викладено 76 окремих думок, переважна більшість – у справах господарської і цивільної юрисдикцій», – зазначив Секретар ВП ВС.

Також Віталій Уркевич повідомив, що минулого року судді Великої Палати ВС підготували 27 звернень до фахівців Науково-консультативної ради при Верховному Суді, у яких окреслили проблемні питання щодо застосування норм права, а у відповідь на них отримали 128 наукових висновків.

Доволі продуктивною, за словами Секретаря ВП ВС, була і позапроцесуальна робота суддів. Зокрема, за їхньою участю відбулося понад 30 заходів, спрямованих на підвищення кваліфікації суддів першої та апеляційної інстанцій, поширення позитивного досвіду. Окрім цього, судді ВП ВС активно долучалися до викладацької і наукової роботи.

«Загалом роботу Великої Палати ВС упродовж минулого року можна визнати плідною. Судді, обрані до її складу, і надалі докладатимуть максимальних зусиль для спільної злагодженої роботи, щоб рішення ВП ВС вирізнялися високою якістю, були обґрунтованими та переконливими», – наголосив Віталій Уркевич.

Інформацію про роботу апарату Верховного Суду, а також про виконання бюджетної програми за 2022 рік представила керівник апарату Верховного Суду Ольга Булка. З лютого 2022 року життя кожного українця, функціонування державних інституцій докорінно змінилися – війна внесла корективи. При цьому держава та громадяни кинули всі зусилля на оборону країни від агресора.

«Попри ці складні умови й безпрецедентні виклики у 2022 році вдалося забезпечити виконання основного завдання апарату ВС на належному рівні», – запевнила Ольга Булка. Вона зазначила, що впродовж звітного періоду апарат ВС здійснював організаційне забезпечення заходів фінансового, кадрового, юридичного, аналітичного, правового, матеріально-технічного, документального, інформаційно-технічного та іншого характеру. Також працівники апарату Верховного Суду організовували інформаційно-комунікаційну роботу, міжнародно-правове співробітництво, внутрішній аудит, діяльність із запобігання корупції, проводили режимно-секретну діяльність і забезпечували виконання заходів із мобілізаційної підготовки.

Як зазначила керівник апарату ВС, плідно працював департамент аналітичної та правової роботи, який здійснював нормативно-правову експертизу законопроєктів, вивчав і узагальнював судову практику, здійснював аналіз судової статистики. Зокрема, працівники цього структурного підрозділу сформували понад 180 статистичних звітів, здійснили правову експертизу 130 проєктів законів України.

Що стосується документообігу, то загалом у 2022 році було зареєстровано понад 480 тис. вхідної кореспонденції та понад 400 тис. вихідної.

Ольга Булка акцентувала, що попри війну підрозділи з управління персоналом забезпечували кадрову політику на належному рівні. Серед іншого, упродовж звітного періоду кадрова служба підготувала 7,5 тис. актів з кадрових питань, забезпечила підвищення кваліфікації 800 працівників апарату ВС та проведення двох конкурсів на вакантні посади державної служби.

Керівник апарату ВС зауважила, що у 2022 році, на жаль, не було виконано плану надходження судового збору на 413 млн грн, що становить 65 % від плану; майже 65 млн грн судового збору було повернуто. Крім того, у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії загальний фонд бюджету ВС скорочено на 25 %. Упродовж звітного періоду систематично виникали труднощі із здійсненням оплати за надані послуги (комунальні, поштові тощо).

Спікерка поінформувала Пленум Верховного Суду і про те, як Суд реагував на гострі виклики, спровоковані війною, як-от відсутність водопостачання та електрозабезпечення, і відповіла на запитання суддів ВС.

«Усі виклики, які стояли перед апаратом ВС, результативно подолані. Ми докладали максимум зусиль для того, щоб Верховний Суд працював у належних умовах та забезпечував ефективний розгляд справ. Також створювали безпечні й комфортні умови для відвідувачів, суддів і працівників апарату ВС», – резюмувала керівник апарату ВС.

Насамкінець Ольга Булка подякувала всім суддям за допомогу в організації роботи апарату, особливо тим, хто входить у робочу групу з питань стратегічного розвитку, та працівникам апарату за їхню віддану роботу.