flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Показники інтенсивності роботи суддів КАС ВС у 2022 році наближені до довоєнних

15 лютого 2023, 17:19

2022 рік – найскладніший в історії незалежної України через повномасштабне вторгнення російських військ на територію України. Незважаючи на всі труднощі, Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду не зупинив своєї діяльності та продовжував виконувати основне завдання – здійснення судочинства.

Про це розповів голова КАС ВС Михайло Смокович 13 лютого 2023 року на зборах суддів, під час яких підбивали підсумки роботи у 2022 році.

Очільник суду звернув увагу на те, що з 2018 року до 2022 року на розгляд КАС ВС надійшло 234 352 справи й матеріали, розглянуто – 223 407. Упродовж минулого року на розгляді в КАС ВС перебувало 51 637 справ і матеріалів, з урахуванням тих, які не розглянуто на початок звітного періоду (нові надходження – 38 147). Протягом року розглянуто 41 035 одиниць.

Як зазначив Михайло Смокович, інтенсивність роботи суддів КАС ВС в умовах повномасштабної війни суттєво не знизилася: показники звітного року наближені до показників 2019 та 2020 років, коли надходження становили майже 38 тис. справ щороку, а розгляд – приблизно 46 тис. Середня кількість ухвалених судових рішень одним суддею у 2022 році – 892 рішення.

Голова КАС ВС нагадав, що для забезпечення єдності судової практики, зокрема за потреби відступити від раніше сформульованої позиції, застосовували такі процесуальні механізми, як розгляд справ палатою, об’єднаною палатою або Великою Палатою Верховного Суду. У 2022 році об’єднана палата КАС ВС розглянула три справи.

Доповідач окремо акцентував, що протягом п’яти років ухвалено 25 зразкових рішень, які здебільшого стосуються чутливих соціальних питань. Водночас Михайло Смокович висловив думку, що для більш ефективного функціонування процесуального інституту його потрібно вдосконалити, наприклад за німецькою моделлю. Це означає, що розгляд типової справи як зразкової має в найкоротші строки пройти всі три інстанції: розгляд окружним адміністративним судом як судом першої інстанції, перегляд його рішення в апеляційному й касаційному порядках.

Секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів Раїса Ханова поінформувала, що торік на розгляд суддів судової палати надійшло 20 091 справа й матеріал. Упродовж звітного періоду судді судової палати ухвалили понад 21 тис. судових рішень (з урахуванням залишків за минулі роки), якими завершено розгляд справ і матеріалів.

Раїса Ханова зазначила, що з понад 20 тис. касаційних скарг, які надійшли впродовж 2022 року, щодо 11 854 відмовлено у відкритті касаційного провадження, що становить 56 %. Серед іншого, це пов’язано з тим, що органи Державної податкової служби України оскаржують рішення у справах незначної складності.

Для підвищення якості судочинства видали, зокрема, «Збірник постатейних матеріалів до Кодексу адміністративного судочинства України: 2018–2021 роки». Крім того, судді судової палати й експерти Міністерства фінансів України спільно з міжнародними експертами Організації економічного співробітництва та розвитку розробили практичний курс для суддів адміністративних судів «Стандарти міжнародного оподаткування: імплементація та застосування в Україні».

Секретар судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Андрій Рибачук указав, що протягом року на розгляді палати перебувало 11 787 справ і матеріалів (у 2022 році надійшло понад 7 тис. нових справ і матеріалів), розглянуто – 8536.

Левову частку нових надходжень до КАС ВС становили спори з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення, соціального захисту громадян і публічної житлової політики – 4 881 (71 %), регулювання містобудівної діяльності та землекористування – 1 064 (15 %), решта – стосовно реалізації державної політики у сфері економіки, публічної фінансової політики й охорони навколишнього природного середовища.

В. о. секретаря судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Володимир Соколов повідомив, що протягом 2022 року надійшло 11 055 справ і матеріалів. Переважна частина находжень у звітному періоді стосувалася справ, що виникають із відносин публічної служби, яких надійшло на розгляд 7 809. Упродовж звітного періоду судді палати розглянули 11 240 справ і матеріалів.

Володимир Соколов також наголосив, що у 2022 році важливою стала категорія справ, пов’язана із застосуванням законодавчих обмежень щодо діяльності політичних партій. До повноважень КАС ВС віднесено розгляд таких справ в апеляційній інстанції після їх розгляду в першій інстанції. Так, із 12 судових рішень про заборону політичних партій, ухвалених судом першої інстанції, вісім було оскаржено в апеляційному порядку.

Інша група справ, про які розповів суддя, стосується низки звернень Міністерства юстиції України щодо анулювання реєстрації політичних партій, які протягом тривалого часу не виконують своєї конституційної функції – брати участь у виборах через кандидатів, висунутих ними.

У 2022 році судді судової палати за результатами розгляду адміністративних справ, що відповідають спеціалізації судової палати, сформулювали правові позиції, зокрема, у справах щодо:

– здійснення публічних закупівель;

– примусового виконання судових рішень;

– відносин публічної служби;

– державного регулювання цін та тарифів;

– в’їзду (виїзду) на тимчасово окуповану територію.

Заступник керівника апарату Верховного Суду – керівник секретаріату КАС ВС Наталія Богданюк поінформувала збори суддів про те, як вирішувалися питання безпеки, управління документами й комунікації, які у воєнний час набули особливої ваги. За її словами, у 2022 році секретаріат КАС ВС організував як безпечну, так і безперебійну роботу суду.

Із презентацією голови КАС ВС Михайла Смоковича щодо діяльності суду у 2022 році можна ознайомитися за посиланням – https://bit.ly/3IqCvN1.

Звіт «Касаційний адміністративний суд у 2022 році» – https://bit.ly/3lESle8.