flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робота судів під час повномасштабного вторгнення: міжнародний досвід діяльності судової системи в умовах війни

08 лютого 2023, 12:14

Майже рік в Україні триває повномасштабна війна, але вона не зупинила роботу судів. Водночас перед судовою системою постала велика кількість викликів. Серед них – розгляд кримінальних проваджень про воєнні злочини, які є новими для кримінальної юстиції.

На цьому акцентувала суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва під час онлайн-конференції «Робота судів в умовах війни». Вона подякувала від імені Голови ВС Всеволода Князєва міжнародним партнерам за небайдужість і підтримку в питаннях організації роботи судів, зокрема щодо розгляду проваджень про воєнні злочини.

Суддя ККС ВС наголосила, що основне навантаження, пов’язане з розглядом таких проваджень, ляже на плечі національних судів. Тому сьогодні дуже важливою і потрібною є допомога міжнародних партнерів у питаннях, які стосуються розроблення рекомендацій для забезпечення єдиного і комплексного підходу до ефективного управління судових процесів у справах про воєнні злочини. Це буде  сприяти здійсненню справедливого, ефективного та оперативного правосуддя.

Голова Державної судової адміністрації України Олексій Сальніков, юридичні радники програми USAID «Справедливість для всіх» Уляна Пашинна та Сергій Сученко ознайомили учасників заходу з планом щодо покращення судового адміністрування справ про воєнні злочини.

Ключова міжнародна експертка з питань судової реформи проєкту ЄС «Право-Justice» Анна Адамська-Галлант та голова Всеукраїнської асоціації працівників судів Наталія Король розповіли про те, як модельні рішення сприяють вирішенню кризових ситуацій.

Постійний член IACA та віцепрезидент Національного центру судів штатів (NCSC) з питань міжнародних відносин Джеффрі Апперсон, а також Головний фінансовий директор судів США (у відставці), міжнародний консультант, колишній фінансовий директор IACA Джозеф Бобек висвітлили питання щодо кращих практик оптимізації бюджетів судів у воєнний час.

Учасники онлайн-конференції обговорили шляхи вирішення актуальних питань щодо організації роботи судів у період повномасштабної війни з урахуванням міжнародного досвіду, можливості сприяння ефективному судовому адмініструванню, зокрема в умовах війни. Також під час заходу презентовано книгу «Суди в умовах війни».

Співорганізатори онлайн-конференції, що відбулася 7 лютого 2023 року: Державна судова адміністрація України, Міжнародна асоціація судового адміністрування, проєкт ЄС «Право–Justice», програма USAID «Справедливість для всіх».