flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВС взяв участь у відкритті Судового року Європейського суду з прав людини

31 січня 2023, 18:03

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв взяв участь в офіційному відкритті Судового року ЄСПЛ 27 січня 2023 року в Страсбурзі (Франція). У межах заходу провели семінар на тему «Судді зберігають демократію шляхом захисту прав людини», на якому були присутні багато відомих європейських суддів та юристів.

На відкритті виступила Голова ЄСПЛ Шіфра О’Лірі. Вона зазначила, що у 2022 році Європа пережила наслідки пандемії, стала свідком відчутної шкоди навколишньому середовищу, енергетичної кризи та повернення інфляції. Утім, головна і трагічна подія 2022 року – повернення того, що здавалося неможливим: знову на європейському континенті війна між двома державами – членами Ради Європи.

За це росія, як держава-агресор, була виключена з Ради Європи 16 березня 2022 року. ЄСПЛ негайно прийняв постанову, за якою Суд залишається компетентним розглядати заяви проти рф, що можуть становити порушення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод за умови, що порушення мали місце до 16 вересня 2022 року. Зараз на розгляді ЄСПЛ перебуває 16 800 справ проти рф.

Шіфра О’Лірі акцентувала на тому, що в провадженні ЄСПЛ є вісім міждержавних справ щодо росії. Опрацювання цих справ залишається пріоритетом для Суду. Це, зокрема, продемонструвало рішення про прийнятність, ухвалене у справі «Україна та Нідерланди проти росії». ЄСПЛ продовжує розглядати справи проти росії, і це свідчить про те, що ця країна не зможе скористатися виключенням з Ради Європи, щоб уникнути відповідальності за порушення Конвенції. Тим більше це важливо з огляду на те, що деякі справи мають велике значення для відповідальності росії за міжнародним правом.

Голова ЄСПЛ висловила переконання в тому, що демократія, як і права людини та верховенство права, не здобуваються раз і назавжди. За це треба боротися щодня. «Трагічні події, що відбуваються в Україні з лютого минулого року, і сили, які спричинили ці події, безумовно, нагадали нам про важливість того, за що так важко боролися наші предки», – сказала спікерка.

Фото Європейського суду з прав людини.