flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захист прав людини під час війни: Голова ВС обговорив із Головою ЄСПЛ актуальні питання щодо співпраці

31 січня 2023, 16:47

У межах робочого візиту до Страсбурга Голова Верховного Суду Всеволод Князєв провів робочу зустріч із Головою ЄСПЛ Шіфрою О’Лірі та суддею ЄСПЛ від України Миколою Гнатовським.

Всеволод Князєв подякував Голові ЄСПЛ за увагу до України та за участь у міжнародній конференції до 5-річчя Верховного Суду, яка була присвячена імплементації принципу верховенства права. Також він висловив вдячність за довгоочікуване й таке важливе рішення ЄСПЛ щодо прийнятності справи «Україна та Нідерланди проти росії», ухвалене нещодавно.

Шіфра О’Лірі запевнила у підтримці та солідарності з народом України. За її словами, європейці захоплюються тим, як Україна справляється з усіма викликами, спровокованими війною, і рухається далі попри все. Вона зауважила, що Україна входить до п’ятірки держав за кількістю скарг до ЄСПЛ. На розгляді Суду перебуває понад 10 тис. скарг, але ця цифра поступово зменшується, і це є хорошою новиною. Голова ЄСПЛ сказала про те, що судова система України виглядає сильною перед лицем викликів, і зараз ЄСПЛ відіграє навіть більшу роль для України, ніж раніше.

Всеволод Князєв розповів про діяльність Верховного Суду, пов’язану з рішеннями ЄСПЛ: Велика Палата ВС переглядає рішення національних судів, якщо ЄСПЛ встановив порушення Україною конвенційних положень, також ВС бере участь у процесі розроблення змін до законодавства, яке має бути оновлене на виконання рішень ЄСПЛ. Приємно чути, зауважив він, що кількість скарг проти України зменшується, це означає, що Верховний Суд – на правильному шляху.

Окрім того, Голова ВС акцентував на процесуальних проблемах національного законодавства, які виникають при перегляді рішень національних судів після рішення ЄСПЛ, а також зупинився на актуальних кейсах ЄСПЛ, які зараз активно обговорюються у Верховному Суді. Всеволод Князєв запевнив, що попри всі труднощі, з якими стикаються суди України під час війни, продовження співпраці з ЄСПЛ є надзвичайно важливим.

Голова ЄСПЛ запевнила, що вони й надалі виконуватимуть свою роботу, щоб полегшити діяльність судової системи України в ці важкі й темні часи.

Фото Європейського суду з прав людини.