flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кримінальна юрисдикція під час воєнного стану: у ККС ВС обговорили результати діяльності за 2022 рік

31 січня 2023, 15:57

Минулий рік в історії кримінальної юрисдикції та й усіх сфер людської життєдіяльності нашої країни запам’ятається не баченими раніше викликами, які спричинила повномасштабна воєнна агресія росії, воєнні злочини окупантів, руйнація цивільної інфраструктури та інші трагічні наслідки, пов’язані з війною.

На цьому наголосив голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко під час зборів суддів ККС ВС, які відбулися 30 січня 2023 року. Судді розглядали питання про стан здійснення правосуддя у кримінальній юрисдикції та про практику вирішення окремих категорій справ у 2022 році.

Голова ККС ВС зазначив, що у 2022 році робота судів кримінальної юрисдикції загалом була спрямована на подолання викликів воєнного часу, забезпечення безпеки учасників судового процесу, реалізацію права на судовий захист і доступ до правосуддя. Статистична інформація свідчить, що попри всі виклики й труднощі судам при здійсненні судочинства у справах кримінальної юрисдикції в цілому вдавалося забезпечувати в розумні строки справедливий, якісний, належний розгляд більшості кримінальних проваджень, тобто упродовж звітного періоду робота судів щодо здійснення правосуддя виконувалась на належному рівні з огляду на наявні можливості.

За словами доповідача, згідно з даними статистичних звітів Верховного Суду, упродовж 2022 року на розгляд надійшло 6202 процесуальних звернень і справ кримінального судочинства та справ про адміністративні правопорушення (до ККС ВС – 6133, до Великої Палати ВС – 69). Із загальної кількості процесуальних звернень, які надійшли на розгляд до ККС ВС, касаційні скарги на судові рішення суду першої або апеляційної інстанції у кримінальних провадженнях (справах) становили 80,1 %, або 4910. Кількість подань, клопотань про направлення кримінального провадження (справи) з одного суду до іншого становить 1055. Їх частка у структурі процесуальних звернень, що надійшли до ККС ВС, збільшилася порівняно з попереднім роком і становила 17,2 %. Кількість заяв про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами у структурі надходження становила 0,8 %, або 51.

У 2022 році надійшло на розгляд до ККС ВС процесуальних звернень у справах про адміністративні правопорушення – 117, із них подань про визначення підсудності – 14.

Розглянуто 6139 процесуальних звернень кримінального судочинства та справ про адміністративні правопорушення (ККС ВС – 6076, ВП ВС – 63).

Незважаючи на всю актуальність питань щодо забезпечення єдності практики та передачі справ про адміністративні правопорушення з одного суду до іншого, це питання минулого року не було врегульоване.

Упродовж 2022 року (як і в попередні роки) касаційний перегляд рішень місцевих та апеляційних загальних судів було здійснено в усному провадженні за участю сторін кримінального провадження та інших учасників судового провадження. Клопотань від учасників судового провадження про здійснення провадження за їх відсутності, що відповідає встановленим у ст. 435 КПК України  вимогам, не надходило.

У касаційному порядку скасовано і змінено судові рішення у кримінальних провадженнях (справах) стосовно 859 осіб. Найчастіше підставою для скасування судових рішень у касаційному порядку були, як і в попередні роки, істотні порушення вимог кримінального процесуального закону (ст. 412 КПК України).

Протягом 2022 року у касаційному порядку переглянуто судові рішення у кримінальних провадженнях за розділами Особливої частини КК України: проти власності – стосовно 625 осіб, або 28,7 % від загальної кількості осіб, щодо яких переглянуто судові рішення; проти життя та здоров’я особи – 480, або 22 %; проти безпеки руху та експлуатації транспорту – 272 або 12,5 %; у сфері обігу наркотичних засобів – 240 або 11 %; у сфері службової та професійної діяльності – 200, або 9,2 %; проти інших видів кримінальних правопорушень – 363, або 16,6 %.

Крім того, у 2022 році в касаційному порядку перевірено ухвалені загальними судами виправдувальні вироки у кримінальних провадженнях (справах) стосовно 175 осіб. За результатами касаційного розгляду виправдувальні вироки залишено без зміни стосовно 112 осіб, або 64 % від переглянутих. Стосовно 63 осіб виправдувальні вироки скасовано із призначенням нового розгляду, що становило 36 % переглянутих виправдувальних вироків.

Станіслав Кравченко акцентував на питанні довіри до суду. Так, за оперативними статистичними даними, упродовж 2022 року, як і в попередні роки, відсоток заяв про відвід судді (слідчого судді) серед загальної кількості справ і матеріалів, що перебували на розгляді місцевих та апеляційних судів, становив не більше 1 %. Минулого року судді ККС ВС постановили 29 ухвал про задоволення або відмову в задоволенні заяви про відвід (самовідвід) судді, що становить лише 0,5 % від загальної кількості розглянутих процесуальних звернень.

Наведені дані, зазначив голова ККС ВС, свідчать про те, що процесуальні механізми вираження недовіри до суду використовуються фактично у виняткових випадках. Отже, можна стверджувати про високу довіру до суду сторін процесу у кримінальному провадженні. Разом з тим задоволення заяв про відвід чи самовідвід було пов’язане з об’єктивними причинами, зокрема, недопустимістю повторної участі судді в кримінальному провадженні (ст. 76 КПК України) та інших підстав, передбачених ст. 75 КПК України.

Також Станіслав Кравченко розповів про особливості роботи суду під час воєнного стану. Так, робота суддів ККС ВС була спрямована на вирішення невідкладних процесуальних питань, таких як розгляд матеріалів про направлення справ з одного суду до іншого в порядку ст. 34 КПК України, насамперед у тих справах, у яких спливали строки обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Вирішувались питання щодо зміни територіальної підсудності справ із тих судів, які тимчасово припинили здійснення правосуддя, до інших, у тих умовах, що склалися.

Судді надавали методичну допомогу судам першої та апеляційної інстанцій, насамперед тим, що були розташовані в районах активних бойових дій, у зв’язку з особливостями організації роботи судів в умовах воєнного стану, усунення колізійних питань і суперечностей в умовах нового загального та профільного законодавства. Ця робота продовжується щоденно, здійснюється аналіз проблем правозастосовного характеру, а також наявних недоліків законодавства.

У зв’язку з повномасштабною агресією проти України набуло особливого значення здійснення судового розгляду кримінальних проваджень про вчинення злочинів, передбачених в Особливій частині КК України: розд. ХХ «Кримінальні правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку»; розд. І «Злочини проти основ національної безпеки України» (зокрема, державна зрада та колабораціонізм); розд. ХІХ «Кримінальні правопорушення проти встановленого порядку несення військової служби (військові кримінальні правопорушення)».

Не втрачають актуальності й питання щодо боротьби з корупцією та розгляд відповідних кримінальних правопорушень.

Голова ККС ВС наголосив, що попри воєнний стан ККС ВС і надалі продовжує виконувати одну з головних своїх функцій – забезпечення сталості та єдності судової практики. Так, упродовж 2022 року об’єднана палата Касаційного кримінального суду прийняла 13 постанов, з них 10 рішень було присвячено забезпеченню єдності судової практики під час вирішення питань кримінального процесуального права, 3 рішення стосувалося кримінального права.

Як зазначив Станіслав Кравченко, таким чином, можна констатувати, що механізм забезпечення єдності судової практики у Касаційному кримінальному суді діє ефективно.

Доповідач також зауважив, що чинне кримінальне процесуальне законодавство з цілком зрозумілих причин розраховане на мирний час, а деякі положення в КПК України, зокрема ст. 615 в її первинній редакції, не достатньо регулювали особливості досудового розслідування та судового розгляду під час воєнного стану. У зв’язку із цим виникло надважливе завдання щодо оперативного та змістового удосконалення кримінального процесуального законодавства, без якого кримінально-процесуальна діяльність уповноважених суб’єктів могла бути просто паралізована.

З огляду на це Касаційний кримінальний суд у взаємодії з Офісом Генерального прокурора, Міністерством юстиції України, профільними комітетами Верховної Ради України та іншими зацікавленими суб’єктами взяв активну участь у законопроєктній роботі, спрямованій на усунення прогалин в означеній сфері.

На завершення виступу Станіслав Кравченко наголосив, що у сфері кримінальної юстиції Касаційний кримінальний суд виконує покладені на нього законодавством функції, зокрема, щодо здійснення правосуддя в касаційному порядку та забезпечення єдності і сталості судової практики відповідно до ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану». Окремим пластом роботи для судів у найближчому майбутньому будуть злочини агресії та воєнні злочини, яких зареєстровано понад 66 тис., та злочини проти національної безпеки – більш ніж 17 тис.

Під час зборів суддів заслухали також інформацію секретарів судових палат ККС ВС про діяльність цих палат у 2022 році та звіт заступника керівника апарату ВС – керівника секретаріату ККС ВС.

Аналіз здійснення правосуддя ККС ВС у 2022 році – https://bit.ly/40h3npB.