flag Судова влада України
| Українська | English |

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дистанційне правосуддя: розроблення посібника із загальних принципів CEPEJ щодо проведення онлайн-слухань завершене

29 грудня 2022, 10:20

Відбулася остання зустріч робочої групи, яка розробляла посібник із загальних принципів щодо проведення дистанційних судових засідань у цивільних, адміністративних і кримінальних провадженнях. Засідання було організовано спільно проєктом Ради Європи «Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя» та Європейською комісією з питань ефективності правосуддя (CEPEJ).

У цій зустрічі взяли участь суддя Великої Палати Верховного Суду Тетяна Анцупова, судді Касаційного адміністративного суду у складі ВС Наталія Блажівська, Андрій Жук, Сергій Уханенко, судді Касаційного кримінального суду у складі ВС Надія Стефанів, Олександра Яновська та начальник відділу міжнародно-правової взаємодії ВС Ліна Губар.

Над посібником із загальних принципів працювали експерти CEPEJ: професор права та адвокат Марек Сверчинські (Польща), доцент юридичного факультету Католицького університету Ліона Александр Паланко (Франція), які є також співавторами Керівництва CEPEJ щодо відеоконференцій у судових процесах, та ІТ-менеджер, директор Управління з координації технологій Міністерства юстиції Італії (2016–2020) Джуліо Борсарі. Модератор зустрічі – координаторка проєктів CEPEJ Йована Матич.

Під час онлайн-зустрічі експерти CEPEJ коротко окреслили головні оновлення, внесені за час попередньої зустрічі, що відбулася в листопаді. Ці оновлення ґрунтуються на рекомендаціях, коментарях і пропозиціях членів робочої групи, до якої входять судді Верховного Суду.

Марек Сверчинські подякував українським колегам за змістовні коментарі та пропозиції щодо тексту посібника – вони допомогли фіналізувати документ. Правки спрямовані на поліпшення викладу тексту, порядку слів і на адаптацію правил до української практики.

Зокрема, уточнена мета та сфера застосування посібника. Його мета полягає в тому, щоб запровадити ефективні механізми здійснення дистанційних судових засідань, здійснення судочинства в умовах воєнного та надзвичайного стану. Посібник не встановлює обов’язкові правові стандарти, а містить рекомендації, опис кращих практик, які суди можуть застосовувати на власний розсуд.

Також, за словами експерта, до посібника додані кращі практики: італійська система проведення відеоконференцій у кримінальних справах та польська система проведення відеоконференцій у цивільному судочинстві.

Наталія Блажівська зазначила, що посібник із загальних принципів щодо проведення дистанційних судових засідань є дуже важливим для суддів України.

Суддя навела приклад. Відповідно до положень КАС України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв’язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву. Отже, якщо такий учасник справи зникає з віртуальної судової зали, згідно з процедурою суд може продовжувати судове засідання. Утім, на думку Наталії Блажівської, в умовах, у яких ми всі зараз перебуваємо, залежно від обставин конкретної справи суд може також оголосити в засіданні перерву, щоб сторона змогла відшукати іншу можливість приєднатися ще раз. Власне, прикладів такого підходу в практиці є вже чимало: в одному з випадків стороні було запропоновано знайти найближче місце з електрикою та інтернетом, відтак засідання продовжилося через годину.

«Треба чітко усвідомлювати, що суворе дотримання процедури не завжди є найкращим виходом у сучасних українських реаліях, адже наявність чи відсутність електроенергії фактично не залежить від волі чи бажання сторони. Навіть суди стикаються із ситуаціями тривалої відсутності електропостачання чи стабільного зв’язку. Тому, застосовуючи процесуальне законодавство у цей складний період, суддям потрібно бути більш гнучкими, адже цю редакцію ст. 195 КАС України Верховна Рада України приймала в умовах мирного життя», – переконана Наталія Блажівська.

Також спікерка запропонувала презентувати цей посібник та основні його ідеї народним депутатам України, щоб наголосити на важливості розширення інституту дистанційного правосуддя в умовах воєнного стану. Можливо, саме це переконає їх підтримати відповідні зміни до законодавства.

Йована Матич погодилася з доцільністю такої зустрічі із депутатами та нагадала, що експерти CEPEJ продовжують роботу над підготовкою коментарів до розробленого за участю суддів ВС проєкту Закону, який розширює можливості для онлайн-правосуддя.

На завершення Йована Матич подякувала Верховному Суду за те, що він скерував CEPEJ та її експертам запит на підтримку дистанційного правосуддя в Україні, особливо в умовах воєнного стану, а також висловила подяку членам робочої групи за їхній час та за цінні коментарі у процесі розроблення посібника.